Maden Suyu Sağlığa Zararlı mıdır?

Maden suyu sağlığa zararlı mıdır?

Maden suyu doğal olarak oluşan içinde çözünmüş mineraller ve elementler bulunan radyoaktif element ve karbondioksit barındıran kendiliğinden yeryüzüne çıkan ya da çeşitli teknolojik araçlarla çıkarılan şifalı olduğu Sağlık bakanlığınca belirlenmiş soğuk ve sıcak yeraltı sularında yer kabuğunun altında iyi jeolojik şartlarda oluşmuş mineral açısından zengin bir su çeşididir ve çeşitleri vardır: Bunlardan ilki Doğal maden suyu diğeri ise işlenmiş maden suyudur. İşlenmiş maden suyu ise doğal maden suyunun yapısında değişiklik yaparak yani bir tür mineral değerlerinin azaltılması ve artırılmasıyla oluşturulan bir maden suyu çeşididir.

Maden suyunun tarihine bakılacak olursa Türk kızılay derneği uzun dönem boyunca maden suyunun tek üreticisi olarak yıllarca insanların maden suyu ihtiyacını karşılamıştır. Sağlık bakanlığı diğer firmaların da bu sektöre yatırım yapması için “Doğal kaynak maden ve içme suları ve tıbbi suların istihsali ambalajlanması ve satışı” hakkında 1987 yılında bir yönetmelik çıkarmıştır.

Sağlık bakanlığı diğer firmaların da bu sektöre yatırım yapması için “Doğal kaynak maden ve içme suları ve tıbbi suların istihsali ambalajlanması ve satışı” hakkında 1987 yılında bir yönetmelik çıkarmıştır.

Maden suyunun içersinde çeşitli mineraller vardır. Bu minerallerin bir kısmı sağlık açısından yararlı olduğu halde bir kısmı insan sağlığı açısından tehdit unsuru teşkil etmektedir. Maden suyunun içerisinde az da olsa asit bulunduğu bilinen bir gerçektir. Asit bulunduğu için de tüketiciler bu ürünü talep ederken ve tüketirken sağlığa zararlı mı faydalı mı bilmek istiyor. Maden suyunun içindeki asit yer altından çıkan mineral değeri yüksek olan suya yüksek bir basınçla karbondioksit eklenmesiyle yapılır. Üzerinde durulması gereken nokta maden suyundaki asit oranının insan sağlığına zarar verecek ölçüde güçlü müdür? Birmingham Üniversitesi nde bu konuyla ilgili yapılan araştırmalarda maden suyunun normal saf sudan daha güçlü asit içerdiği fakat kola gazoz gibi diğer asitli içeceklere göre çok daha düşük bir asidik değer içerdiği araştırmalar sonucunda saptanmış. Maden suyu içildiğinde midede şişkinlik yaratıyor. Ama mide için bir rahatlamaya neden oluyor. Ve yemek yemeden içildiğinde midede doygunluk hissi yaratıp acıkmayı ertelediği ve çok yemeyi önlediği ve zayıflatıcı bir etkisi olduğu görülmüştür.

Maden suyu özellikle anne adaylarının hamilelik sürecinde beslenme düzeni ve bebeğin sağlığı açısından yüksek mineral vitamin vb. yi içediğinden dolayı maden suyu tüketimi uzmanlar tarafından öneriliyor. Maden suyu özellikle çocuklar açısından büyüme için gerekli olan kalsiyum florür demir gibi minarelleri içersinde fazlaca barındırıyor. Maden suyu kalsiyum ve florür ihtiyacını karşıladığı için çocuklar açısından zengin bir sıvı kaynağıdır. Yalnız maden suları çok fazla içildiğinde tüketildiğinde herşeyin fazlasının zarar vermesi gibi vücuda zararları da olabiliyor.

Maden suyunda sodyum klorürün yani tuzun yanında sodyum bikarbonat ta var. Sodyum bikarbonat hipertansiyon u tetikleyebiliyor. Son yıllarda yapılan araştırmalarda maden suyu çok fazla sodyum içerse bile aldığınız sodyum kısıtlıdır. Yemek sonrası tüketildiğinde hiperlemidimiye olumlu yönde etkisi olduğu ve dokulardaki insüline karşı direnci azalttığı kan şekeri için yararlı olduğu ve eğer ki kötü bir beslenme alışkanlığınız varsa bile bireylerin maden suyu tüketerek bu durumu iyiye çevirme fırsatı sunuyor. En önemlisi günde bir insanın ortalama tüketmesi gereken 2-2,5 litre maden suyu yani doğal, kalsiyum ve magnezyum açısından zengin bu tür suları tüketerek günlük su ehtiyacı karşılanıyor. Vücudun bu suları bağırsakta emilimi daha kolaydır. Örneğin günde 1 litre maden suyu içildiğinde günlük kalsiyum gereksiniminin yarısı karşılanmış olunuyor. Kandaki asidi dengeleyici ve tamponlüyıcı bir etkisi vardır, idrarla atılımı sırasında idrarın ph ını yükselttiği için olumlu etkisi var. Genel olarak maden suyunun zararlı olmadığı zararından çok yararı olduğu gözler önüne serilmiştir.

Maden suyunun günlük tüketimi en fazla 2 şişe olmalıdır. 2 şişeden fazla tüketilecek maden suyu vücuda aşırı mineral yüklemesi yapacağından ötürü insan sağlığı için çeşitli tehlikeler yaratabilir. Maden suyu başlı başına bir içecek olarak tüketilebileceği gibi dileyen kişiler içerisine limon sıkarak da tüketimini gerçekleştirebilirler.

İnsanlar bazen maden suyunun tadını pek sevmeyebiliyor ve bu yüzden yeterince maden suyu tüketmiyor. Oysa hidrasyon özelliği sayesinde maden suyu vücudunuz açısından çok sağlıklı bir su kaynağı. Kalsiyum ve benzeri mineraller açısından zengin bir sudur.