Kronik Astım Hastaları İçin Faydalı Bilgiler

Astım Nedir?

Kroik astım adı verilen rahatsızlık; ülkemizde ne yazık ki fazla sayıda insanın muzdarip olduğu, solunum yollarında meydana gelen çeşitli iltihaplanmalar ve seyreden nefes darlığı sebebi ile oluşan bir hastalık olup, solunum sisteminde gerçekleşen tüm bu olumsuz bulgular mukozanın şişmesine neden olmaktadır. Ek olarak, mukoza yapısında mevcut sıvının sürekli artmasına sebebiyet vermektedir. Hırıltılı, düzensiz ve şiddetli öksürükler, nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi astım hastalığına dair en büyük ipuçlarını veren belirtilerdir.

Sayılan tüm belirtiler genelde nöbet şeklinde kendini gösterir ve önceden tahmin edilen belirli bir zamanları olmamaktadır. Yaşanan basit bir soğuk algınlığının ilerlemesi ve bazı alerjik rahatsızlıklar da kronik astıma dair tetikleyici unsurlardır. Kronik astım teşhisi koyma süreci geciktikçe ve hastalık erkenden yakalanmadıkça, bu belirti ve nöbetler daha kısa zaman aralıklarıyla tekrar etmeye başlar ve hasta için çok zorlayıcı bir hal alır. Kronik astım hastalığını tetikleyen diğer önemli faktörler de toz böcekleri, polenler ve küf mantarları olarak listelenebilir. Bunun haricinde sigara kullanımı ve bazı ilaçlar da negatif yönde hızlı bir şekilde astım hastalığını tetikleyecektir. Özellikle sigara kullanan insanların yaygın bir şekilde astım hastalığına yakalanması yapılan son araştırmalar sayesinde ulaşılan üzücü bir tablodur.

Kronik astım, alerjik veya akut astım hastalığı olarak tabir edilen türü ile neredeyse sürekli karıştırılan bir hastalık olup belirtileri neredeyse tamamen aynıdır. Akut astım hastalığının ilk etaptaki belirtileri şiddetli öksürük nöbetlerinin yaşanması ve yüksek sesli hırıltılı nefes oluşumudur.

Kronik Astım Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Alerjik astım ve kronik astım olarak ayrılan iki astım türü de duyarlı bağışıklık sistemi dolayısıyla ortaya çıkar ve belirtileri ayırt edilemeyecek kadar benzerdir. Fakat karıştırılan en belirgin bulgular aşırı mukus üretimi sebebiyle oluşan öksürük nöbetleri, nefes darlığı, hırıltılı nefes alıp vermei solunum yollarının daralması olarak sıralanabilmektedir. Bu belirtilerin uyku sırasında başlayıp şiddetinin kişiyi uykudan uyandıracak biçimde olması da kronik astıma dair en önemli ipuçlarından biridir.

Kronik Astım Hastalığının Tedavisi Nasıldır ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Rahatlatıcı ilaçların kullanımı: Her hastalığın ilk adımında başvurulan bir yöntem olan ilaç tedavisi kronik astım durumu söz konusu olduğunda da uygulanmaktadır. Teşhis koyulduktan hemen sonra ilaç tedavisine başlanır ve kronik astım hastası kişi ilaçlar sayesinde eski sağlıklı haline kavuşabilmektedir.

Önleyici ilaçların kullanımı: Hastalığın ilerlemesi durumunda kullanılan ilaç tedavisi türüdür. İlaç alımı düzenli olarak devam etmektedir ve ilk aşamaya göre kişinin eski sağlıklı haline kavuşması daha uzun zaman almaktadır.

Acil ilaçların kullanımı: Kronik astım rahatsızlığının çok fazla ilerlemesi durumunda isminde belirtildiği gibi acilen başvurulan ilaç tedavisidir. Bu aşamaya gelmiş bir hastanın geçirdiği nöbetler çok şiddetlidir ve nöbetler arasındaki zaman dilimi oldukça kısadır. Bu noktada artık ilaç tedavisi nöbetleri sonlandırmak ve hastayı rahatlatmak amaçlı kullanılır. Yani tedavinin amacı hastayı eski sağlıklı günlerine döndürmekten çok kişiye o an için acil rahatlama sağlamaktır.

Kronik astım rahatsızlığında doktor tedaviye hastalığın şiddetine ve ilerleme durumuna göre başlar. Rahatsızlığın ağırlığına, ilerleyişine ve şiddetine göre ilaçların yöneldiği tedavi şekli de dozajları da değişiklik göstermektedir. Semptom ve bulgular kontrol altına alındıkça kronik astım hastalığı azaltılmış olur. Bu tedavi genel olarak basamak tedavisi olarak adlandırılır. Hastalığın seyri tedaviye başlandıktan sonra birinci ve üçüncü aylar arasında değerlendirilir.

Astım Testi Nedir?

Astım testi, astım hastalığının teşhisinde; hastalığın şiddeti ve türünün belirlenmesinde, akciğer fonksiyonlarının ölçümünü yapmak için uygulanan, ilave olarak da hastalığın sebebinin içsel ya da dışsal olup olmadığını ve buna benzer birçok faktörü ayırt edebilmek için yapılan bir testtir. Bu test kimi zaman nefes açıcı ilaç veya helyum gazı yardımı ile de yapılır. Bunlara ek olarak, akciğer difüzyonunun ölçümü de bu test sayesinde yapılabilmektedir.

Yazıyı indirmek için: Kronik Astım.docx (15.3 KB)

Astım, öksürük, göğüste sıkışma, solunumda ıslık sesi ve nefes darlığı ile kendini belli eder. Eğer herhangi birinde özellikle çocuklar, geceleri öksürük nöbetleri yüzünden uyumakta zorlanıyorsa, gün içinde klasik astım belirtileri türünden atakları oluyorsa doktora muayene olmalıdır.