Kozmetik Ürünlerinin İnsan Sağlığına Zararları Nelerdir?

image

Kozmetik ürünlerinin insan sağlığına etkileri ve zararları nelerdir?

Kozmetiğin ne olduğunun tanımlamamız bu makalenin daha iyi anlaşılabilmesi için gerekli olduğunun düşünüyorum. Kozmetik insanların dış görünüşünü düzeltmeyi kişiyi güzelleştirmek için saç tırnak cilt için kullanılan maddeler ve araçlar olduğunu söyleyebiliriz.

Türkiye de 1994 te çıkarılan ve yayımlanan Kozmetik Kanunu nda kozmetik ürünlerinin amacının temizlemek koku vermek korumakve görünümünü değiştirmek olarak belirtilmiştir.

Özellikle kadınlar için kozmetik ürünlerinin birincil işlevinin her zaman dış görünüşlerini güzelleştirme onarma amaçlı önem taşıdığını görüyoruz. Kozmetikleri sınıflandırırsak cilt temizliğinde kullanılan ürünler, cildin nemlendirilmesinde kullanılan ürünler ve cilt bakım ürünlerinde kullanılan ürünler olarak sınıflandırabiliriz.

Kozmetikler genellikle günümüzde tıbbi gözetim ve ilaç aktivitesini kapsar. Ciltteki kırışıklıkların giderilmesi için kullanılan ve akne azaltmada kullanılan siğil tedavisinde kullanılan ürünler vardır. Yaşlanmaya bağlı kırışıklıkların giderilmesinde ve birçok cilt hastalıklarının tedavisinde bu kozmetikleren yararlı etkileri görülmüştür. Kozmetik ürünlerde doğal ürün denilen bitkiler ve bitki kaynaklı maddelerin kullanıldığı ve bu ürünlerin deri bakımı için önem taşıdığı ve yapılışında sentetik ürünlerden faydalanıldığı bilinmektedir. Kozmetiklerde deri için etkili olan maddelerin kullanımı artmış ve buna bağlı olarak cilt için kullanılan ürünlerde biyolojik maddelerin oranlarının yoğun olduğu ve bu maddelerin hücrelerin kendilerini yenilemesini tamir etmesini sağlayarak derinin daha genç ve sağlıklı görünmesine yardımcı olmuşlardır.

Kozmetik ürünler uygulandıktan sonra toksik etkilerden tahriş ortaya çıkabilmektedir. Bazı durumlarda, kozmetik ürünün kalitesine de bağlı olarak çeşitli reaksiyonlara neden olabilirler. Özellikle kozmetik ürünleri içersinde kullanılacak olan hammaddelerin mikrobiyolojik kaliteleri bu ürünleri tüketiciye sunmadan sıkı bir kontrolden geçmelidir. Kozmetik üreticileri üretecekleri ürün için kullanecakları hammaddenin içinde ne olduğunu bilmeli ve bunun belgeleyebilmelidir. Eğer bu kalite düşükse bakteri maya ve mantar oluşmasına zemin hazırlar. Kozmetikler ayrıca belirli kişiler için alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Bu reaksiyonlar genel olarak aşırı bir kızarıklık ve tahriş şeklinde kendini gösterir.

Kozmetik ürünler için üretici konumundakiler içerik listesi hazırlarken “hiçbir alerjik reaksiyona sebep olmaz” şeklinde bir garanti veremezler. Özellikle hassas cilt yapısına sahip olan kişiler bu ürünleri alırken oldukça dikkatli davranmalıdırlar.

Kozmetiklerin insan sağlığı için tehdit oluşturan önemli bir boyutu ise şudur:

Kozmetik üreticileri herhangi bir hammadeyi veya onun içeriğini hükümet onayı olmadan bu ürünleri pazarlayabilir ve insan sağlığını tehlikeye sokabilirler. Burada önemli olan tüketicileri bilinçlendirmektir. Kozmetikleri tüketmeden önce tüketicilerin bilmesi gereken şeyler vardır. Sentetik olarak üretilmeyen doğal olarak bitkiler ve hayvanların ürünlerinden çıkartılan yani doğal ürünleri tercih etmelidir.

Hipoallerjenik ürünler diğerlerine oranla daha az alerjik reaksiyona sebebiyet verir. Kozmetik ürünler için üzerinde dermotolojik olarak test edilmiştir gibi ifadeler bu ürünlerin herhangibir olumsuz etkiye nedin olmayacağı kanısını oluşturamaz. Ayrıca kozmetik ürünler cetyl, stearyl catearyl ve lanolin gibi alkoller içerebilir. Ürünler içersinde kullanılan hammaddenin yarattığı kötü kokuları bertaraf etmek için çeşitli kimyasallar kullanmakta insan sağlığı için ciddi bir tehlike içerir. Komodojenik ürünler sivilce oluşumuna zemin hazırlar ve gözenekleri tıkayıcı etki gösterebilir. Bu konuda da tüketiciler daha dikkatli olmalıdır. Birçok birey kozmetik satın alırken raf süresine dikkat etmez fakat eğer bir ürün olması gerektiği şekliyle stoklanmamış ise bu ürünün kullanım süresi kısadır demektir. Deri kozmetikler için toksik reaksiyonlar gösterebilir. Kozmetik amaçlar ile kullanılan bir madde her kişide aynı etkiyi yaratmaz ve herkeste derinin tahammülsüzlüğü bu ürünler için farklıdır. Bazılarında aninda reaksiyon oluşur bazılarında hiçbir duyarlılık yaratmayabilir. Diğer bir istenmeyen durum da temas dermattidir. Bu kozmetiklerin neden olduğu en önemli reaksiyonların başında gelir.

Ucuz kozmetik ürünleri cildi yıpratır ve tahriş eder. Kozmetik ürünlerinin içinde bazı kanserojen maddelerde bulunmaktadır ve uzun süreli kullanımlarda hastalığa yol açabilir. Bunun yerine bitkisel ürünler tercih edilebilir. Ayrıca kozmetik ürünlerinin yapımında, yasak olmasına rağmen hayvanlar üzerinde deney yapılır. Bu da kozmetik ürünlerini seçerken dikkat edilmesi gereken bir diğer etmendir.

Bazı sahte markalar cilde ciddi şekilde hasar verebiliyor. Haberlerde bazen görürüz. Sahte rimeller, içlerindeki kanserojen madde yüzünden birçok kişinin görme yetisini kaybetmesine sebep olmuştur. Kozmetik alımında ürünün kalitesine ve içeriğine dikkat edilmelidir.