Konuşma Bozukluğu Nedir? Tedavisi Nelerdir?

Konuşma bozukluğu nedir

Konusma, ve kendini ifade etmenin onemini hepimiz biliyoruz. Konusmada ve kendini ifade etmede sorun yasayan insanlarin, gundelik hayatta ne kadar zor durumlar yasadigini tahmin etmek zor degil. peki konusma bozuklugu nedir? Nedenleri ve tedavisi nedir? birlikte inceleyim.

Konuşma bozukluğu nedir?

Konuşma bozukluğu iki çeşit olarak karşımıza çıkıyor. İlk olarak kelimeleri düşünememe olarak ikinci olarak da kelimeleri kurup telaffuz edememe şeklinde karşımıza çıkıyor. Kelimeleri düşünememekten kastımız nedir? Mesela diyelim ki kişinin telaffuzunda bir sorum yok ancak kelime düşünürken kırarken zorluk yaşıyor. Buna dil bozukluğu da denebilir. Kelimeleri telaffuz edememekten kastımız nedir? Örneğin kişi bütün cümleyi kuruyor ancak kelimeye dökmeye başladığımda kelime içinde geçen sözcükleri telaffuz edememek. İşte numara konuşma bozukluğu deniyor.

Konuşma bozukluğu nedenleri?

Güzel konuşmak için güzel anlamak gerekir. Yani kişi eğer güzel algılayamıyorsa yani işitme sorunu yaşıyorsa bu doğrudan konuşmaya da etki edecektir. Konuşma bozukluğunun ilk ve temel nedenlerinden birisi işitme bozukluğu diyebilirim. İkinci olarak kelimeleri doğru duyup doğru şekilde yansıtamamaktır. Bir sonraki neden ise damak ve dudak yanıkları onları olarak karşımıza çıkıyor. Yani kişinin konuşmasına doğrudan etki ediyor. Uzmanlara göre ateşli hastalık ve travma sonuç konuşma bozukluğu da gözlenmektedir. Uzmanların bir diğer söylentisine göre de nörolojik etmenler konuşma bozukluğuna doğrudan etki etmekte.

Konuşma bozukluğu tedavisi?

Eskilerin bir sözü bir vardır, ne demişler derdi veren Allah dermanını da verir. Bu konuşma bozukluğu da işte böyle bir hastalık. Tedavisi mümkün ancak biraz zahmetli. Konuşma bozukluğu 3 yaşından itibaren baş göstermekte. Normal bir insanın konuşmaya başlaması 3 yaşında olur. Ancak 3 yaşına gelmiş hala konuşamayan çocuklarda geçikme söz konusudur. Bu Cocukluk donemınde kekemelik gibi sorunlar da ortaya çıkıyor ve bu sorunlar bireyleri toplumda ve sosyal olmaktan uzaklaştırıyor. Konusma bozuklugu nun tedavisi kesinlikle bir diksiyon esliginde olmalıdır. Bunun yanı sıra insanları kendi kendine gelisrirdigi yöntemler de vardir ama dediğim gibi bir uzman eşliğinde tedavi edilmesi daha doğrudur. Dil bozukluğu da kişinin biraz heyecan duyması veya kendine güvenememesi sonucu olur. Bununda çözümün çok okumak ve cesaretli olmaktır.

Cevrenizde bu sorunu yaşayan var mı?

Herkes için faydalı bir konu yazdığımı düşünüyorum. Eğer sizinde Cevrenizde bu sorunu yaşayan insanlar varsa veya bu konuda bilgi sahibiyseniz, makale altına yorum yazmanızı rica ederim. Katkı sağlayan ve okuyan herkese teşekkür ederim.

1 Beğeni