Katılım Payı İle İlgili Sık Sorulan Sorular ve Cevapları 2

Soru:

Eşim doktorda muayene oldu. İlaç almak için gittik ilaçlarımızı aldık. Eczaneden 10 lira muayene ücreti maaşınızdan kesilecektir diye doküman verdiler. Daha önceden muayene olupta eczaneden ilaç alamama gibi bir durumumuz yok. Bu kesintinin hangi muayenelerden olduğunu öğrenmek istiyorum.

Cevap:

Bilindiği üzere Kurumdan maaş alan emeklilerin muayene katılım payları maaşlarından kesilmektedir. İlaç aldıkları durumda maaşlarından kesilen miktarın yanında eczanede de extradan 3 tl muayene katılım payı alınmaktadır. Şikayetçinin (nöroloji, psikyatri) 2 muayenesi, (nöroloji,fizik tedavi) 2 muayenesi bulunmaktadır.

Soru:

Özel Hastanelerde katılım payı vermemek için muayene kontrol süresi kaç gündür?

Cevap:

Muayene kontrol süresi aynı hastanede aynı branş için geçerli olup 10 gün ile sınırlıdır. Muayene olmuş kişi için 10 günlük süre içerisinde hastaneler tekrar muayene işlemi giremeyecekleri için hastaya katılım payı çıkmayacaktır.

Soru:

Raporlu hastalardan hiçbir şekilde ücret talep edilemiyor şeklinde bir haber okudum, Behçet hastası eşimin tedavilerinde hiçbir şekilde ücret talep edilmeyecek şeklinde bir madde mevcut mudur?

Cevap:

Katılım payı alınmayacak kronik hastalıklar listesinde Behcet hastalığı yer almadığından bu tanıyla ilgili muayene ve tedavilerde katılım payı alınması uygulaması devam etmektedir.

Soru:

Muayene ve ilaç katkı paylarının alınmasından şikayetçiyim. Alınmamasını istiyorum

Cevap:

5510 sayılı kanunun ilgili maddeleri gereğince İlaç ve muayene katılım payı alınması gerekmektedir. Yasal uygulama ile ilgili olarak kurumun mevcut durumda yapabileceği bir işlem bulunmamakta.

Soru:

10 TL tutarında ilaç aldım. 6 TL ilaç farkı 3 TL de muayene katkı payı alındı. Ben muayene katkı payının ve ilaç katkı payının alınmasını istemiyorum.

Cevap:

İlaç ve muayene katılım paylarının kesilmesi 5510 sayılı yasa gereği olup mevcut durumda bu kesintilerin yapılmaması mümkün değildir.

Soru:

6 aydır doktora gitmediğim halde maaşımdan kesinti olmaktadır. Muayene ücreti olarak kesinti görünmektedir. Gerekli incelemelerin yapılmasını talep ediyorum.

Cevap:

Bakmakla yükümlü olunan kişinin toplam 3 adet muayenesi görünmektedir. Yapılan 15 tl kesinti bu muayenelerle ilgilidir. anılan tarihlerde ve hastanelerde muayene işlemlerinin yapılmadığı iddia edilmesi halinde tekrar başvuru yapılması önerilmelidir.

Soru:

Şehit aileleri katılım paylarından muaf mıdır?

Cevap:

Sağlık Uygulama Tebliği 3.2.5 maddesi gereğince şehit ailelerinden katılım payı alınmaması gerekmektedir.

Soru:

Bütün özel hastaneler katkı payı alınıyor mu? Alınıyorsa hangi maddeye göre almayan hastaneler neden almıyor?

Cevap:

Öncelikle katılım payı ve ilave ücret kavramları farklıdır. Katılım payı kurum adına hastadan kesilen bedeldir. Bütün hastanelerden katılım payı alınması mevzuat gereğidir. Ancak özel hastaneler puanları üzerinden hastadan %30-90 aralığında kendileri için ilave ücret alma hakkına sahiptirler. Bu ilave ücreti alıp almamak tamamen hastane insiyatifinde olan bir durumdur.

Soru:

İleri derecede siroz hastasıyım. Doktor kontrollerinde muayene katılım ücreti ödeyecek miyim? Tedavisi özel hastanelerde oluyor. Bu konu hakkında bilgi almak istiyorum.

Cevap:

Karaciğer Fibroz Ve Sirozu tanısı alan ve bunu sağlık raporuyla belgelendiren GSS’lilerden katılım payı kesilmez. Bu özel hastaneler içinde geçerlidir.

Soru:

Şehit yakını annem ve onkoloji hastası bizim resmi hastaneden, özel bir hastaneye sevkli gitmemiz gerektiği bilgisi aktarılıyor. Benim annem rahatsız daha önce olduğu gibi sevksiz gitmek istiyoruz, bu konu hakkında şikayetçiyim, ve ödediğimiz katkı paylarının iadesini istiyorum.

Cevap:

Sağlık Uygulama Tebliği gereği özel hastanelerdeki tedaviler için resmi sağlık kurumlarından sevk işlemi yapılmadığı sürece katılım payı alınması zorunludur. Mevcut durum için yapılacak bir işlem bulunmamaktadır.