Karaciğer Yağlanması ve Tedavisi

Günümüzde Karaciğeri yağlandıran bir çok sebep olablir. Karaciğer yağlanması alkole bağlı ve alkol dışı nedenlerden kaynaklanabiliyor. Kısaca NAFL olarak tanımlanan alkol dışı karaciğer yağlanması alkol kullanmayan bir kişide, karaciğerde, alkol hasarına benzer bir yağ birikimi tablosu olarak tanımlanıyor. NAFL birden fazla hastalığın bir arada bulunduğu metabolik sendrom tablosunun bir parçası olarak da ortaya çıkabiliyor.insanlarımız Bu tablonun içinde obezite, Tip 2 diyabet, hipertansiyon, insülin direnci, kalp damar hastalıkları, ürik asit yüksekliği gibi hastalıklarda berabernde yer alabiliyor.

Karaciğeyağlanmasının başlıca nedenleri olarak gıda alışkanlıklarının değişmesi, egzersizden yoksun yaşam, sosyal hayatın zenginleşmesi, yoğun çalışma temposu nedeniyle beslenmeye gereken önemin verilmemesi ve genetik yatkınlık gibi faktörlerin de karaciğer yağlanmasını oluşturan diğer nedenler arasında yer aldığını bütün modern tıp dünyasıca söyleniyor.

KİMLER KARACİĞER YAĞLANMASI RİSKİ ALTINDA?

Diyabet hastalığı olanlar, insülin direnci yüksek kişiler, kan yağları yüksek olanlar, vücut kitle indeksi 30’un üzerinde olanlar, alkol kullananlar, Sağlıklı beslenme alışkanlığı olmayan okul çağındaki çocuklar, özellikle ofis tarzı masa başı işlerde çalışan, düzensiz yemek saatleri olan ve egzersizden yoksun erişkinler ve menapoz sonrasında, risk faktörleri arttığı için karaciğer yağlanması da daha sık görülüyor.

KARACİĞER YAĞLANMASI HANGİ BELİRTİLERLE ORTAYA ÇIKIYOR?

Karaciğer yağlanması ir anlamda sinsidir genellikle belirti vermiyor ve başka bir amaçla yapılan ultrasonografide ya da check-up taramalarında karaciğer enzimlerinin (ALT, AST, GGT) yüksekliği ile fark ediliyor. Çok nadiren halsizlik, karın sağ üst kısmında dolgunluk gibi yakınmalar gösterebiliyor. Hastalık bazı hastalarda da doğrudan siroz veya karaciğer kanseri bulguları ile ortaya çıkıyor. Geçmiş yıllarda nedeni bilinmeyen (kriptojenik) siroz olarak tanımlanmış vakaların yüzde 70’inin karaciğer yağlanması risk faktörlerine sahip olduğu saptanmış ve altta yatan nedeninin karaciğerin yağlanması olduğu gösterilmiş.

KARACİĞER YAĞLANMASI NASIL TEDAVİ EDİLİYOR?

Gastroenterolog Doç. Yapalı, karaciğer yağlanması tedavisinde izlenen yolu şöyle aktarıyor:
“Karaciğer yağlanmasının tedavisinde en önemli adım, yağlanmaya sebep olan faktörlerin düzeltilmesidir. Yani kilo vermek, kan şekeri ve kan yağlarının kontrolünün sağlanması, insülin direncinin düzeltilmesidir. Dünyada halen devam etmekte olan pek çok çalışma bulunmasına rağmen, hiçbir ilaç tedavisi karaciğer yağlanmasının tedavisinde kilo vermekten etkin değildir.

Hedef kilo kaybı hafta 0.5-1 kg olmalı, hızlı kilo kaybından karaciğerdeki hasarı artırma riski olduğundan kaçınılmalı. Karaciğerdeki hasar özellikle mevcut kilonun yüzde 5-10’u kaybedildiği zaman düzelir. Bu hastalarda metabolik problemler de sık görüldüğü için, kan şeker kontrolü ve insülin direncini azaltan, kan yağlarını düşüren ilaçlar gereklilik halinde önerilir. Karaciğer yağlanması hastaları eşlik eden metabolik rahatsızlıkları sebebiyle, Gastroenteroloji, Endokrinoloji, İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanları ile birlikte multidisipliner olarak izlenmelidir.”

Karaciğer yağlanmasını önlemek sağlıklı beslenme ile mümkündür. Alkolü ve sigarayı hayatımızdan çıkararak aslında büyük ölçüde hastalıkların önüne geçeriz. Bunun yanı sıra meyve sebzeyi yeterli miktarda tüketmek de karaciğer ve bütün organlar için daha sağlıklı olacaktır. Aynı zamanda şeker de bütün organlarımızı olumsuz yönde etkileyen bir besin maddesidir. İşlenmiş şekeri azaltmak yerine tamamen bırakmak gerekir. Alınması gereken şeker miktarı ise meyvelerden giderilebilir.