Kan Kanseri (Lösemi) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?

Kan Kanseri (Lösemi) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?

Lösemi ya da halk arasında bilinen tabiriyle kan kanseri, blast olarak adlandırılan kan hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıdır. Blast, kötü huylu kan hücrelerine verilen isimdir ve bu hücrelerin kontrol edilemez bir şekilde çoğalması normal kan hücrelerinin kendi görevlerini yerine getirememesine yol açar. Normal kan hücreleri vücutta bağışıklığın sürekliliğinde enfeksiyonlara karşı koruma sağlamakta ve kanama durumlarında kanın durdurulmasında, vücuda oksijen taşınmasında görevli olan yapılardır.

Kan kanseri (lösemi) anlaşılması ve teşhis konulması en zor hastalıkların başında gelir. İlk etapta genellikle halsizlik ile kendini gösterir. Bunun yanında diğer belirtileri durduk yere vücutta görülen kanamalar, ateşlenme ve bir türlü iyileşmeyen yaralar olarak sıralanabilir. Genelde kan kanserine yakalanmış olan hastalarda yüksek ateş ve halsizlik ilk ortaya çıkan belirtilerdir. Bu belirtiler çok yanıltıcıdır va hastanın aklına ilk olarak elbette kan kanseri ithimalini getirmez. Usul usul ve sinsice ilerleyen bir kanser türü olmasından ötürü grip veya soğuk algınlığı gibi şikayetlerle doktora başvurup kan kanseri teşhisi konulan birçok hastanın var olduğu da ne yazık ki istatistiklere geçmiştir.

Kan kanserinin bulguları cilt renginde solukluk, sürekli olarak bayılma hissi veya bayılma, diş etlerinde kanama ve ağız içinde kan görülmesi en belirgin olanları ve kan kanserine dair en büyük şüpheyi uyandıranlarıdır.

Bu elzem hastalığın tedavisinde öncelikle şart olan şey elbette bir doktor kontrolüdür. Hemogram testi yapılmasıyla ve bir iki damla kan örneğinin mikroskop altında incelenmesiyle kan kanseri teşhisi kesin olarak konulabilecektir.

Tedavisi İçin Neler Yapılmalıdır?

Kan kanseri (lösemi) hasta hayatı için çok ciddi ölçüde tehlike oluşturan, ölümcül bir hastalıktır ancak günümüzde tedavisi mümkün olmayan hastalıklar ilerleyen tıp teknolojisi ve ilaç bilgisi sayesinde sayıca çok azalmıştır. Bu hastalığın tedavisinde de diğer kanser çeşitlerinde olduğu gibi sıklıkla kemoterapi adı verilen ilaç tedavisine başvurulur. Kemoterapi tedavisi dönemi genellikle aylar süren bir periyod olmakla birlikte kemik iliği nakli ile birleştirilerek kan kanseri tedavisi güçlendirilir. Kemik iliği nakli çok özel bir tedavi yöntemi olup kan kanseri tedavisinde kalıcı iyileşme sağlar. Kan kanseri tedavisi artık eski dönemlerdeki gibi çaresiz ve umutsuz değildir. Günümüzde tedavi sonuçlarından elde edilen verilere göre artık kan kanseri hastalarının yarısından çoğu tedaviler sayesinde iyileşebilmektedir. Ancak dikkak edilmesi gereken bir husus kan bağışıdır. Bu hastalığın tedavisi aylar sürdüğünden ve bu dönem boyunca hastanın çok fazla kan nakli geçirmesi gerektiğinden hasta yakınlarının kan bağışı konusunda sağlık personellerine yardımcı olması şüphesiz bu hastalık ve tedavisi için en büyük desteklerden biri olacaktır.

Çocuklarda Lösemi

Çocukların yakalandığı tüm kanser çeşitleri göz önüne alındığında, kan kanseri (lösemi) ne yazık ki bu hastalıkların %30’unu oluşturur. Bu önemli ölçüde yüksek bir orandır. Çocukluk çağında görülen diğer tüm kanser çeşitleri ve lösemi, genellikle 2-5 ya da 5-10 yaş aralığında görülmektedir. Çocuklarda görülen kan kanserinin çok kapsamlı ve tanı koyması zor klinik bulguları olsa da, bunları hızlı kilo kaybı, iştahsızlık, cilt renginde solgunluk, vücutta sebebi açıklanamayan morarmalar, eklem ağrıları, karında anormal şişlik ve beş günden daha uzun süre devam eden yüksek ateş olarak sıralanabilir.

Yeni doğan bebekler, doğduktan 6-8 ay kadar sonraki süreçte yalnızca anneden aldığı bağışıklık sistemini sürdürür. Sonrasında ise, 2 yaşına kadar kendi bağışıklık sistemlerini kurarlar. Bu döneme dek yılda 5 kez enfeksiyon geçirme ihtimalleri vardır. Unutulmaması gereken önemli bir nokta, viral enfeksiyonların kan kanserini tetikleyebileceğidir.

Çocuklarda ve bebeklerde kan kanserini tetikleyen önemli sebeplerden biri de vücuttaki D vitamini eksikliğidir. Titizlikle bakılması gereken yaş aralığındaki bebek ve çocukların uzmanların önerdiği süreler boyunca güneş görmesi çok önemlidir.

Bebeklerde ve çocuklarda görülen diğer tüm hastalıklar gibi kan kanserinin de bilinen diğer büyük risk faktörü genetik etkenlerdir. Ailede kan kanseri geçmişi olması ve ebeveynlerden birinin taşıyıcı olarak bu çekinik geni çocuğa aktarması, kaçınılmaz olarak kan kanserine yol açabilmektedir.

Kan kanserinde erken tanı hayati açıdan çok önemlidir ve hastalığın tedavi edilebilme olasılığını ciddi derecede yükseltir. Bu hastalığa kesin teşhis bir iki damla kanın mikroskop altında incelenmesinin yanı sıra kemik iliği biyopsisi ile de konulabilmektedir.

Yazıyı indirmek için: Kan Kanseri (Lösemi) Nedir Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır.docx (15.9 KB)