Kamu ve özel hastanelerde ücretsiz tedaviler hangileridir?

Merhaba. Uzun süredir sorulan bir soru olan “Kamu ve özel hastanelerde ücretsiz tedaviler hangileridir?” sorusuna birlikte cevap arayacağız bugün. Medikal Bulut olarak sizlere keyifli ve faydalı bir konu olmasını dileriz.

Geçtiğimiz günlerde sigara bağımlılığını önlemek adına bir uygulama hayata geçti. Sağlık Bakanlığı 300 bin sigara bağımlılarına ücretsiz tedavi imkanı sunacağını söyledi. Ayrıca 2016 yılından bu yana bağımlılık yapan sentetik uyuşturucu sorununu çözmek için devlet ücretsiz tedavi yöntemi uygulamakta. Ücretsiz tedaviler konusunda en güncel bilgiler bu yönde.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, kanser hastaları özel hastanelerde ücretsiz tedavi görebilecek demişti. Kanserle mücadele eden insanların varını yoğunu sattığı, hem hastalık hem maddi sorun aynı anda yaşadığı ortada. Bu soruna güzel bir çözüm oldu bu uygulama. Özel hastanelerde dahi kanser tedavilerinin ücretsiz olması gerçekten uluslararası bir sağlık başarısı bence. Emeği geçen herkese teşekkürler edip konumuza devam edelim.

Özel sağlık kuruluşları demişken, sene 2012 de SGK ile yapılan anlaşmada, dokuz sağlık durumu tamamen ücretsiz olacak diyordu. Bu tedavi türlerini özel sağlık kuruluşları görünen bir yere asmak zorundalar. Peki nedir bu tamamen ücretsiz dokuz sağlık durumu?

İlk olarak sizde tahmin edeceksiniz ki acil durum hizmetleri. Bunu direk takip eden yoğun bakım hizmetleri ve yanık tedavileri oluyordu. Geri kalan 6 sağlık hizmeti de şöyle:

  • Kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri).

  • Yeni doğana verilen sağlık hizmetleri.

  • Organ doku ve kök hücre nakilleri.

  • Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri.

  • Diyaliz tedavileri.

  • Kardiyovasküler cerrahi işlemleri.

Not= bu liste tüm özel kurumların da bu şekildedir.

Şuan en bilindik ve görülen ücretsiz tedavi imkanı bunlar. Ne kadar yeterli ne kadar yetersiz tartışılır ancak ben bu konuyu ele almadan önce bu kadar kısıtlı bir hizmetle karşılaşacağımı sanmıyordum. Bu imkanların biraz daha arttırılması lazım bence. Neticede söz konusu olan bir insan sağlığı.

Maddi durumları yüzünden insanlar sağlık hizmetinden geri kalmamalı, tabiki doktorlar ve hemşireler için de tamamen ücretsiz de olmamalı. Benim bu konuda tavsiyem, üzerine tapu ve mülk olmayan insanlara daha fazla sağlık hizmeti ücretsiz sunulmalı. Bir de başımıza gelmiş bir olayı anlatarak bu konuyu bitirelim.

2015 yılında babam kalp krizine benzer bir fenalık geçirdi. İstanbul Eyüp hastanesi ambulansı almadı ama, biz taksiyle bezmialem hastanesine götürdük. Önce yoğun bakıma aldılar, sonra anjiyo yaptılar. Babamın sigortası yoktu, emekli de değildi. Aradan bir hafta falan geçti, babam çok şükür iyileşti. Hastanenin muhasebesine gittik, orada bizi bir şok bekliyor diye tahmin ediyorduk. Ancak öyle olmadı, muhasebeci bayan bize hiç borcunuz yok dedi. Çok mutlu olmuştuk o an. Zaten maddi olarak iyi değildi durumlar. Bu tedavi herkes için böylemi bilmiyorum ancak biz hiç ücret ödemeden çıktık o gün.

Medikal Bulut olarak sizlere faydalı bir konu sunmaya çalıştık. Umarım keyifli ve herkese yararlı bir paylaşım olmuştur.

Sağlıcakla kalın, keyifli forumlar.