Kalp Damar Hastalıkları ve Belirtileri Nelerdir?

Kalp Damar Hastalıkları ve Belirtileri

Kalbimiz yaşamamız için vücudu işler hale getiren en önemli organlardan biridir. En iyi bakmamız ve korumamız gereken organlardandır. Kalbimizde meydana gelebilecek her sorun hayati önem taşır. Birçoğu ameliyat gerektiren kalp hastalıkları, yaşamımıza devam etmemiz yolunda kaçınmamız gereken hastalıklardır. Kalp ve damar hastalıkları bir anda da vurabilir belirtilerini sessiz ve derinden yollayıp yavaş yavaş da etki gösterebilir. Bu yüzden sık sık check- up yaptırılmalıdır. Özellikle günümüzde sık sık görülen kalp hastalıkları, tedavisi zor ve geç kalınması halinde geri dönüş şansının oldukça düşük olduğu hastalıklardandır. Sık görülen bazı kalp damar hastalıkları; kalp krizi, kalp yetmezliği, koroner arter hastalığı, kalp kapağı hastalıkları, kalp ritim bozuklukları, kalp kapakçığı iltihabı, kalp kası hastalıkları, abdominal aort anevranizmaları, aort damarı tıkanıklıkları, diseksiyon, periferik damar tıkanıklıkları, varisler, lenf hastalıkları, kalp romatizması olarak örneklendirilebilir.

Sık Görülen Kalp Damar Hastalıkları Belirtileri

Kalp damar hastalıkları, vücudumuzdaki damarların daralması, tıkanması veya kireçlenmesi ile oluşan hastalıklardır. Belirtiler cinsiyete ve yaşa göre farklılık gösterebilir. Erkeklerde göğüs ağrısı yüksek oranda görülür, kadınlardaysa nefes darlığı ön plana çıkar.

Göğüs ağrısı, bu tür hastalıkların en önemli ve de en büyük belirtisidir. Herhangi bir zamanda herhangi bir şekilde görülen göğüs ağrısı şikayetlerinden korkmak gerekir. Genellikle egzersiz, stres, ağır yemek, soğuk hava gibi durumlar göğüs ağrısını tetikler. Göğüs kafesinin ortasında hissedilen baskı, ağırlık, sıkışma, yanma hisleri göğüs ağrısı olabilir. Buradan vücudun çeşitli bölgelerine de yayılabilen bir ağrıdır, çekilmez, büyük bir acı verir. Soğuk terleme, bulantı, kusma, rengin sararması gibi durumlar da göğüs ağrısına eşlik edebilir.

Nefes darlığı, yine büyük bir belirti olduğu gibi yalnızca kalp damar hastalıklarının değil, birçok başka büyük hastalığın da belirtisi olabilir. Genel olarak yürürken veya koşarken hızlı şekilde nefes alma ve yine de nefes alma ihtiyacı hissetme olarak görülür. Dinlenme halinde de gelebilir ve bu daha da büyük bir belirtidir. Ancak söylediğimiz gibi, bu kalp damar hastalıklarının değil de akciğer veya solunum yolları hastalıklarının da habercisi olabilir. Bu yüzden nefes darlığı şikayeti meydana geldiğinde önce kalp doktoruna giderseniz sizi kapsamlı testlere sokacaktır ve ihtiyaç halinde göğüs ve solunum yolları uzmanlarıyla iletişime geçmenizi isteyecektir.

Kalp çarpıntısı, kalp atış hızının normal seyrinden ayrılıp, kısa ataklar halinde yükselmesi veya düşmesiyle meydana gelen dengesizlik duygusudur. Kalbin düzensiz çalıştığına delalet eder ve hemen bir doktora gitmek tavsiye edilir. Kalbin olduğu yerde hissedilen gidip gelme yani çarpıntı duygusu olarak da açıklanabilir.

Bayılma, yani senkop, normal yaşantıya devam ederken ve genellikle ayaktayken bilincin anlık kaybolması, yığılma ve birkaç dakika sonra tekrar normal yaşantıya devam edebilme durumudur. Sık sık görülmesi kesinlikle doktor tedavisine ihtiyaç duyulduğunu anlatır, yine de tek sefer görülse bile normal bir durum olmadığı için kontrol ettirmekte fayda vardır. Bu durumun arkasından da kalp damar hastalıkları gibi birçok farklı hastalığın çıkma şansı vardır.

Gövdenin üst bölgesinde ağrı yaşamak da belirtiler arasındadır. Kollarda, sırtta, omuzlarda, boyunda, çenede, midenin üst kısmında meydana gelen ağrılar ciddi seviyelere ulaşırsa acil şekilde hastaneye ulaşmak gerekir.

Özellikle kadınlarda çoğunlukla görülen bazı belirtiler de; aniden soğuk ter basması, sebebi olmayan anlık yorgunluk atakları, mide bulantısı ve kusma, ani baş dönmesi, ardından yere düşme, düşülen yerde uzun süre kalma, aniden çöken halsizlik, diğer belirtilerin daha uzun süreyle görülmesi gibi durumlar olarak sayılabilir.

Yazıyı indirmek için: Kalp Damar Hastalıkları ve Belirtileri.docx (13.8 KB)