İlave Ücret İle İlgili Sık Sorulan Sorular ve Cevapları 5

Soru:

Eşi SSK olarak çalışıyor. Bel fıtığı ameliyatı devlet hastanesinde yapıldığında kurum ne kadarını karşılıyor. Özel hastanede yapıldığında örneğin %30luk anlaşması olan bir hastanede ne kadarını kurum karşılıyor. Ücret olarak nedir? Kişiden hastaneye gittiğinde bel fıtığı ameliyatı için 3500 TL istemişler. Bu durum normal midir? Fakat normal bel fıtığı ameliyatı değil endoskopik tessys bel fıtığı ameliyatı olacak bu durumda kurum ne kadarını karşılar?

Cevap:

Diskektomi( bel fıtığı) ameliyatı devlet hastanesinde yapılırsa hiç bir ilave ücret kişiden alınmamaktadır. Ancak özelde yapılırsa verilen hizmetin % 30-90 aralığında ilave ücret alınması söz konususdur. Diskektomi lomber, servikal, tek veya çift taraflı tek seviye vs. ile bir çok operasyon tipi vardır. Ameliyat tipine göre %30 üzerinden 300-1000 TL aralığında ilave ücret alınması mümkündür.

Soru:

Şehit aileleri özel hastanelerde muayene ücreti öder mi? Araştırılmasını istiyorum. Ben evlendim çocuklarım bu haktan yararlanıyor.

Cevap:

Şehid ailesinden SUT 3.3.2 maddesi gereği kurumla sözleşmeli resmi sağlık kurumlarından sevk edilmiş olmaları şartıyla özel hastanede otelcilik hizmeti hariç olmak üzere ilave ücret kendilerinden alınmaz.

Soru:

Sağlığımız bozuluyor ve tahlil yaptırıyoruz, para veriyoruz. Kimse bu kişinin gelirini düşünmüyor. Test yaptırırken tahlil yaptırırken ücret ödüyoruz ve bu konu hakkında çok rahatsızım. Bu konunun iyileştirilmesini istiyorum. Bundan 5 sene önce test ya da tahlil için para ödenmiyordu. Şu an ödüyoruz bu durumun düzeltilmesini istiyorum.

Cevap:

5510 sayılı yasa gereği GSS’lilerden katılım payı alınması gerekmekte diğer yandan özel hastanelerde tedavi olunması durumunda hastanece ilave ücret alınmasıda mevzuat gereğidir. Mevcut durumda şikayetle ilgili kurumca yapılacak bir işlem bulunmamaktadır.

Soru:

SGK özel hastaneler için neden bir fiyat belirlenmiyor? Boşuna mı prim ödüyoruz. Bu sistem çok yanlış.

Cevap:

SGK özel hastaneler için SUT eki listelerde yer alan fiyat tarifelerini kullanmaktadır. Diğer yandan hastalardan alınabilecek ilave ücretlerin tedavi öncesinde hastanında bilgilendirilmesi yönündeki çalışmalar da yürütülmektedir.

Soru:

Kurumla anlaşmalı olan özel hastane acilden giren yoğun bakım hastası özel hastaneye ücret ödemek zorunda mı? Değilse bu konu ile ilgili kanun maddesi istiyor.

Cevap:

Sağlık Uygulama Tebliğinin 3.3.3 (1ve2) maddesi gereğince acil hal ve yoğun bakım tedavilerinde sigortalıdan ilave ücret alınmaması gerekmektedir.

Soru:

Emekli Sandığı’na tabi kişiler hangi özel hastanelere gidildiğinde muayene olabilir? Ayrıca ne kadar ücret ödemeleri gerekmektedir?

Cevap:

Gss li kişiler SGK ile sözleşmeli tüm özel hastanelerden tedavi hizmeti alabilmektedirler. Özel hastaneye başvuru yapıldığında almış oldukları hizmet bedelinin % 30-90 aralığında ilave ücreti özel hastaneye ödemeleri gerekmektedir.

Soru:

10.04.2012’de çocuğum oldu. Erken doğum olduğu için yoğun bakımda yatıyor. SGK ile anlaşmalı özel hastanede. Masraflarını kurum karşılıyor mu?

Cevap:

Yoğun bakım tedavileri hastanelerce ilave ücret almadan vermek zorunda oldukları bir tedavi tipidir. Bu tedavi hizmetleri kurumca karşılanmaktadır.

Soru:

Özel hasteniyi arıyorum, hastane farkını öğrenmek için ancak telefonda cevap vermiyorlar. Konu hakkında şikayetçiyim.

Cevap:

Özel Hastaneler verdikleri hizmetler için %30-90 aralığında ilave ücret alma hakkına sahiptirler. Kişi muayene olmadan da ne tür işlemlerin yapılacağı bilinmeyeceğinden muayene fark ücreti dışında istenebilecek tetkikler için muayene olması gerekir. Eğer sadece muayene ilave ücretini soruyorsa bu ücret 20 tl yi geçmemesi gerekmektedir. Ancak diğer tıbbi işlemler için mutlaka muayene olması gerekmektedir.

Soru:

Emekli Sandığı emeklisi kişi dördüncü evre akciğer kanseri özel hastaneye bu hastalık sebebiyle gittiği zaman kurum hastane masraflarının ne kadarını karşılar yada acilden girdiğimizde ücret öder mi? Araştırılmasını istiyorum.

Cevap:

Kanser tedavisi olarak yapılan kemoterapi, radyoterapi ve radyo izotop tedavilerinden ilave ücret alınmamaktadır. Acil tedavilerde ücret alınmamaktadır.

Soru:

Annem kanser hastası SGK ile anlaşmalı özel hastanede tedavi görüyor. Hastane tedavi nedeniyle fark ücreti alıyor. Kanser hastalarından tedavi farkı alınmayacağı şeklinde bir bilgiye ulaştım. SGK fark ücretimi karşılıyor mu? Karşılıyorsa ne kadarını karşılıyor?

Cevap:

SUT gereği Kanserli hastaların tedavilerinden ilave ücret alınmaması gerekmektedir. Bu çerçevede Sigortalı ilave ücret ödemiş olması halinde SGK il Müdürlüğü’ne müracaatı önerilmelidir.