İlave Ücret İle İlgili Sık Sorulan Sorular ve Cevapları 2

Soru:

Babam özel hastanede by-pass ameliyatı oldu. 600 TL ücret alındı. Faturada restaurant ve kafeterya bedeli olarak yazıyor. Neden böyle yazıldığı hakkında bilgi almak istiyorum.

Cevap:

Özel Sağlık hizmet sunucularında kardiyovasküler cerrahi işlemler için ilave ücret alınmamaktadır. Restoran kafeterya bedeli ilave ücret olarak değerlendirilmez.

Soru:

Poliklinik muayenelerden alınan normal ücret tahlillerden farklı ücret alıyorlar. Özelliklede çok tahlil istenince de yüksek meblağlar alıyorlar. Paket ücretin dışında açıktan alınıyor.

Cevap:

Kurumla sözleşmeli özel hastaneler tarafından belirli oranlarda ilave ücret
alınmaktadır.

Soru:

Bakan Bey tv de özel hastanelerden bile SSK’ lılar için ücret alınmayacak demişti kardeşim doğum yaptı 350 TL para ödedi bu konu hakkında detaylı bilgi almak istiyoruz. Kanuni mi değilse paramızı iade etsinler.

Cevap:

Kurumla sözleşmeli özel hastaneler tarafından belirli oranlarda ilave ücret
alınmaktadır.

Soru:

SSK emeklisi babam kaza geçirdi. Gittiğim hastane ilk gün 1500 TL, daha sonra yattığı hergün için 1000 TL hesabınız ekliyoruz dediler. Acilden gittik hastaneye. Babam hastanede yoğun bakımda yatmakta. Muhasebe Deparmanında konuyu aktaran kişi parayı isteyen kişi şikayetçiyim.

Cevap:

Yoğun bakım hizmetlerinden ilave ücret alınmamakta. Ayrıca hastanenin bağlı
olduğu SSGM’ye başvurması gerekmekte.

Soru:

Acil kalp ve kanser hastalarından hastanelerde hiçbir ücret talep edilmeyeceği konusunda Sağlık Bakanı’mızın gecen hafta bir açıklaması oldu. Özel hastane dahi olsa ücret alınmayacak dedi. Ama ben annemi acil kanser hastası olarak hastaneye götürüldüğünde belli bir miktar ödedik. Bunun doğru olup olmadığını öğrenip ona göre işlem yapacağım. Bu konu hakkında bilgilendirilmek istiyorum.

Cevap:

Acil vakalarda ve kanser hastalıklarının tedavisinde ( kemoterapi, radyoterapi,
radyoizotop tedavileri) ilave ücret ve katılım payı uygulaması bulunmamaktadır.
Diğer bir deyişle vatandaştan ücret istenmemesi gerekmektedir.

Soru:

Adresi verilen hastaneye SSK lı olarak giriş yaptığımız halde, 20 TL muayene ücreti, 50 TL test (ikili tarama testi) ücreti alındı. Şikayetçiyim. Gereğinin yapılmasını istiyorum.

Cevap:

Özel hastanelerin sigortalılardan ayaktan muayenelerde 12 tl kurum muayene katılım payı almak zorundalar. Bunun dışında kendileri de bulundukları sınıf itibarıyla verdikleri hizmetin %30 -70 arasında ilave ücret alma hakkına sahiptirler. Bu çerçevede şikayetçinin belirttiği rakamlar içerisinde katılım payı var ise yapılan işlemin doğru olduğu aksi halde elindeki belgelerle SGKİl Müdürlüğü’ne müracaatı önerilmelidir.

Soru:

Eşimi özel hastaneye götürdüm, tahliller yapıldı, hiç para ödemedim .10 gün sonra tekrar ben gittim. Ben toplam 15 TL ödedim. Bu durumdan şikâyetçiyim. Hem benden hem devletten para alınıyor. Bilgilerimin gizli kalmasını istiyorum.

Cevap:

Ayaktan muayenelerde kurum katılım payı 12 tl.dir. Hastaneler sigortalının her
müracaatında bu miktarı kurum adına tahsil ederler. Onun dışında kendilerininde
hastanenin bulunduğu sınıf itibariyle verdikleri hizmetin %30-70 aralığında sigor
talıdan ilave ücret alma hakkına sahiptirler. Bu çerçevede hastanenin şikayetçi
ye iltimas geçtiği 15 tl yerine çok daha yüksek bedel tahsil edilmesi gerekmekteydi

Soru:

Kızım isteğe bağlı olarak sigorta primi ödüyor. Hastaneye her muayene olduğunda 25 TL katkı payı alınıyor; fakat hastane tarafından bu 12 TL olarak fatura ediliyor. 8 aydır bu şekilde devam ediyor. Konuyla ilgili hastanenin incelenmesini istiyorum.

Cevap:

GSS’linin özel hastaneye müracaatı esnasında hastanece Kurum adına 12 tl ücret kendilerinden tahsil edilmektedir. 12 tl lik muayene katılım payını kuruma ödedikler için hastaneler bunun için fatura kesmezler. Geri kalan 13 Tl lik kısım ise ilave ücret olup hastanenin 13 Tl olarak fatura kesmesi gerekmektedir.

Soru:

Eşim emekli okul müdürü kanser hastası ve kalp sorunu var stend takıldı ve kalp kapakçığı değişti. Hastaneye kontrole gidiyoruz. Her kontrole gittiğimizde bizden ücret talep ediyorlar. Doktor muayene ücreti 60 TL alıyor. Yoğun bakımda bizden ücret almıyorlar. Servise yattığı sürece günlük 20 TL ücret alıyorlar. Bunu bizden almaları kanunen var mı? Acil olan durumlarda da anlaşması yokmuş acilde de ücret ödedik.

Cevap:

01.02.2011 tarihinden itibaren üniversite hastanelerinde öğretim görevlisi muayenesi adı altında hiç bir ilave ücret alınmaması gerekmektedir. Anılan tarihten itibaren yapılacak tüm muayene ve tedavi işlemleri için bu durum geçerlidir.Ancak acilde hiç bir ücret almamaları gerekmekte olup bahse konu ünv. ile acil branşıylada sözleşme mevcuttur. Acil girişlerinde ücret alındıysa ellerindeki belgelerle SGK İl Müdürlüğü’ne müracaatları önerilmelidir.

Soru:

Annem özel hastanelerin de kanser tedavisi gördü. Herhangi bir ekstra ücret ödeyecek midir? Ben 620.00 TL’lik bir ameliyat parası ve yatma parası olarak her gün içinde 30.00 TL yatak parası aldılar. Bu yasal mıdır?

Cevap:

Kanser tedavileri için kişilerden ilave ücret alınmaması gerekmektedir. Şikayet
için elindeki belgelerle SGK İl Müdürlüğü’ne müracaatı önerilmelidir.