Heyet Raporu (Sağlık Kurulu Raporu) Nasıl Alınır?

Heyet raporu, kişilerin sağlık durumunu gösteren raporlardır. Kurumlara verilmek üzere alınan bu belge en az 3-4 uzman doktor tarafından yapılan muayene sonucunda alınabilmektedir.

Sağlık durumunu belirten raporu alabilmek için tam teşekküllü bir kamu veya özel hastaneye başvurulması gerekmektedir. Heyet raporları, askerlik muafiyet işlemleri, engellilik tespiti, sürekli ilaç kullanımı gibi durumlarda kullanılabildiği gibi tıbbi cihaz alımında da istenebilmektedir.

Heyet Raporu İçin Gerekli Belgeler

Sağlık durumunu gösteren rapor almak için başvuru sırasında gereken belgeler vardır. Bu belgeler, hastanelere göre farklılık gösterebilmekle birlikte mutlaka yanınızda olması gereken evraklar vardır. Bunlar;

  • Nüfus cüzdanı
  • En az 4 adet fotoğraf (Kurumlara göre farklılık gösterebilir)
  • Rapor almak istediğinizi gösteren dilekçe

Ayrıca bu belgelere ek olarak heyet raporu ücreti de bulunmaktadır. Bu ücret hastanelere göre değişiklik gösterir. Özellikle kamu hastanelerinde, rapor veren özel hastanelere göre daha ucuz olmaktadır.

Heyet raporları özel hastanelerden de alınabilir fakat özel hastaneden alınan raporları bazı kurumlar geçerli saymayabilir. Tıbbi cihaz alımı için alınan heyet raporları ise SGK anlaşmalı özel hastanelerden alındığı takdirde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kabul edilmektedir.

Heyet Raporu Süresi

Heyet raporu alma süresi hastanenin yoğunluk oranına göre farklılık gösterebilir. Hastaneye yaptığınız müracaattan sonra ilgili doktorlara muayene olup gerekli belgeleri almanız gerekmektedir. Gerekli muayeneler tamamlandıktan sonra belgeler dosyalanarak hastane sistemine geçirilir. Bu işlemin ardından kurul günü beklenmeli ve kurulun kararına göre raporun alınıp alınamayacağı belli olmaktadır. Bahsedilen işlemlerin süresi yoğunluk durumlarına göre değişecektir ancak genel olarak bu süre 2-5 iş günü arasında rapor sonuca ulaşmaktadır .

Tıbbi Cihaz İçin Heyet Raporu

Tıbbi cihaz alımı içinde heyet raporu almak gereklidir. Tıbbi cihaz rapor alımı için öncelikle hastanın, hastalığıyla ilgili branşa başvurulması gerekmektedir. Başvurunun ardından hasta ilgili bölümde muayene edilir. Bu muayenenin ardından doktor hastanın tıbbi cihaz kullanması gerektiği kanısına varırsa sağlık raporu oluşturacaktır. Tek hekim imzasının yeterli olmadığı tıbbi cihaz raporlarında ise kişi kurula başvuracaktır.

Rapor haricinde doktor tarafından gerekli reçete düzenlenmelidir. Düzenlenen reçetede kişi, tarih, tanı, protokol numarası, doktor kaşe ve imzası, malzeme ismi ve malzeme miktarı bilgilerini içermelidir. Reçete, ilgili sağlık raporu ile uyumlu olmalıdır.

Ürün Tedarik Aşaması

Düzenlenen rapor ve reçete ile hasta, Sosyal Güvenlik Kurumundan ya da medikal bir firmadan ürünleri tedarik edebilmektedir. Bu konuyla ilgili aşamalar ise şu şekildedir;

Sosyal Güvenlik Kurumun elinde cihaz var ise uygun cihaz hastaya teslim edilir. Kurumun elinde cihaz yoksa rapora ‘Depo mevcudu yoktur’ şeklinde ibare eklenmektedir. Bu işlemin ardından hasta, cihazı medikal firmalardan temin edebilecektir. SGK’da cihazın geri ödeme tutarını gerekli belgelerin sunulması halinde hastanın hesabına yatıracaktır.

“Tıbbi Cihaz Alımında Sık Sorulan Sorunlar”

Tıbbi cihaz alımı için oluşturulan raporda kaç doktorun imzası olmalıdır?

Tıbbi cihaz alımında çıkarılacak raporda imza sayısı cihaza göre değişmektedir. Örneğin aspiratör cihazının raporunu tek bir doktor çıkarabilirken, mekanik ventilatör cihazı için raporun kuruldan geçmesi gerekmektedir. Çıkarılan raporlarda kurul başkanı ya da başhekim imzası mutlaka gereklidir.

Cihaz alımı sırasında karşılaşılacak zorluklar nelerdir?

Rapor ve reçete işleminin tamamlanmasının ardından kişi, reçete için 10 iş günü içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurmak zorundadır. Herhangi bir işlem yapılmayan raporların geçerliliği ise 3 aydır. Bu yüzden işlemleri gerçekleştirecek kişinin belirtilen süre içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurması gerekmektedir. Belirtilen sürelerde rapor ve reçete işlemleri gerçekleştirilmediği takdirde rapor ve reçete geçersiz sayılacaktır. Gerekli sürelerde işlemler tamamlanırsa hastalar cihaz alım sırasında herhangi bir zorlukla karşılaşmamaktadır.

Medikal firmalardan cihaz alınmak durumunda kalınırsa, cihaz geri ödeme ücretleri düşük olduğu için hastalar maddi anlamda sıkıntı çekmektedir. Bunun sebebi ise yıllardır geri ödeme tutarlarının güncellenmemesidir. Ayrıca medikal firmadan alınan cihazlara geri ödeme sağlanması durumunda, hastanın iyileşme sürecinin ardından cihaz kurum tarafından geri alınacaktır.

Geri ödemeler nasıl gerçekleşir?

Cihazın geri ödemesi olması durumunda gerekli belgeler Sosyal Güvenlik Kurumuna iletilerek geri ödeme hastaya sağlanacaktır. Hastaya ödeme sağlanabilmesi için kurum;

“Depo mevcudu yoktur” onaylı rapor ve reçete

Zimmet ve Tahütname

Cihazın Garanti Belgesi

Firmanın Yetki Belgesi

Cihazın UBB kaydı

Cihazın UBB etiketini isteyecektir.

“Depo mevcudu yoktur” kaşesi vurulan belgelerin 30 gün içinde kuruma teslim edilmesi gereklidir. İstenilen belgelerin kuruma sunulmasının ardından geri ödeme yaklaşık olarak 20 ve 45 gün arasında hastanın TC kimlik numarasıyla PTT şubelerine, ya da kişinin maaş hesabına yatırılmaktadır.

SGK’nın hastaya temin ettiği cihazlar yeni midir?

Hayır, SGK’nın hastalara verdiği cihazlar 2. el şeklidedir. Sadece kişiye özel olan, solunum devresi, maske gibi ürünler sıfır olarak hastaya teslim edilir.

SGK’nın elinde cihaz varken, medikal bir firmadan ürün alındığı takdirde kurum geri ödeme sağlar mı?

Hayır, SGK’a elinde mevcut olan cihazlar için geri ödeme sağlamaz.