Hasta Karyolaları ve Çeşitleri

Hasta Karyolası Nedir?

Hasta karyolası hastaların daha rahat edebilmeleri için hastanelerde veya evlerde kullanılan bir yataktır. Bu yatağın özellikleri normal yataklardan farklılık gösterir. Hasta karyolaları hasta için kolaylık sağlaması açısından yatak başlıklı, hastanın düşmesini engellemek amacıyla yan korkuluklu, baş kısmı hastanın ihtiyaçlarına göre kaldırılıp yatırılabilen, ayak kısmı kalkabilen, tekerlekli yataklardır. Bu yataklar tamamen hasta ihtiyaçlarına göre dizayn edilmiştir. Hasta karyolalarının üretiminde kullanılan malzeme, tekerleklerin kalitesi ve taşıma gücü de önemlidir.

Hasta Karyolalarının birçok çeşidi mevcuttur;

Manuel Hasta Karyolaları

Manuel hasta karyolası kullanımı diğerlerine göre biraz daha zahmetli olan bir karyola çeşididir. Çift ya da tek ayarlı olacak şekilde seçenekleri mevcuttur. Tek ayarlı karyolada sadece baş kısmının hareket etme özelliği vardır. Çift ayarlıda ise baş ve ayak kısmı hareket eder. Karyolanın kol kısımları ise bir insan yardımıyla hareket ettirebilir. Manuel karyola kullanımında konumlandırmayı yapmak için birine ihtiyaç vardır. Bu tip karyolalar kullanım için insan gerektirir, kullanım sürecinde hastanın yanında mutlaka yardım için bir hasta yakını olmalıdır.

Elektrikli Hasta Karyolaları

Elektrikli hasta karyolaları, manuel karyolalara göre daha pratik kullanıma sahiptir. Pozisyonlandırma kumanda yardımıyla yapılabilir, böylelikle hasta herhangi birine ihtiyaç duymadan tek başına da yatağı hareket ettirebilir. Elektrikli hasta karyolalarının standart veya lazımlıklı modelleri 2.3.4 ve 5 motorlu olabilmektedir.

2 Motorlu Hasta Karyolaları

2 motorlu hasta karyolalarında baş ve ayak kısımları hareket ettirebilir. Bu özellik sayesinde hasta oturur pozisyona getirtilebilir ve günlük aktiviteleri rahatlıkla yapabilir. Yatağın kaldırıp yatırma özelliği ile hasta biraz da olsa hareket etmiş olduğundan kaslarında da bir rahatlama olacaktır. Baş ve ayak kısımları hasta kendisi kumanda ile hareket ettirebilir. Bu tip karyolalar kendi içinde de 2’ye ayrılır. Dual motorlu karyolalar 100 kg kadar hasta kaldırma kapasitesine sahipken Piston motorlu karyolalar 100 kg ve üzeri hastaları kaldırma kapasitesine sahiptir. Hastanelerde veya evlerde genellikle piston motorlu karyolalar tercih edilir.

3 Motorlu Hasta Karyolaları

3 Motorlu hasta karyolalarında 3 adet piston mevcuttur. Bu tip hasta karyolaları asansörlü olarak adlandırılır. Yine 2 motorlu hasta karyolası gibi ayak ve baş kısımları hareket ettirilebilir. Buna ek olarak komple alçalıp yükselme özelliği de mevcuttur. Özellikle felçli veya hareket kabiliyeti kısıtlı olan hastaların bakımında hasta bakan kişiye büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Elektrikli karyola grubuna girdiği için yatağın bütün özellikleri kumanda ile kontrol edilebilmektedir.

4 Motorlu Hasta Karyolaları

4 motorlu hasta karyolalarında adından da anlaşılacağı gibi 4 motor bulunur. 3 motorlu karyolalardan farklı olarak trendelenburg ve ters trendelenburg özelliği vardır. Bu özellik hastaya belli açılarda eğim verilmesini sağlar. Aslına bu eğim sayesinde hasta hareket etmiş sayılabilir. Trendelenburgda hasta baş aşağı şekilde pozisyon değiştirebilir. Bu sayede hastanın kan akışında değişmeler meydana gelir. Ters trendelenburgda ise yatağın ayak kısmı yükseltilebilir. Sürekli yatan hastanın tansiyon yüksekliğine de çare olacaktır. 4 motorlu hasta karyolaları diğerlerinden biraz daha fazla fonksiyona sahiptir, bu da hastalar için daha kullanışlı olması demektir. Bu yataklarda ayrıca hava kanallarına sahip lazer kesim bulunur. Bu hava kanalları yatağın pozisyon değiştirmesine yardımcı olarak hasta için en rahat pozisyonu alır.

5 Motorlu Hasta Karyolası

5 motorlu hasta karyolası genellikle yoğun bakımlarda kullanılan ama çok ağır hastalarda da evde kullanımı mevcut olan bir karyola türüdür. Üç adet kolon motor ile yükseklik, trendelenburg, ters trendelenburg ve sağa-sola lateral tilt hareketlerini yapmaktadır. Diğer karyolalardaki bütün özelliklerini barındırır fakat ayrıca yükseklik ayarı da yapılabilmektedir. El kumandası ile hareket ettirilir.