Göz Sağlığı Hastalıkları

Göz Sağlığı

Dünyada görülecek o kadar çok şey var ki… Bir gün dışarı çıkıp insanların yüzüne bakmak, bir gün doğaya karışıp yeşilin en güzel tonlarıyla oyalanmak, gökyüzünün mavisinde içinize huzur doldurmak, bir günün doğuşunu ve batışını, renk cümbüşünü izleyebilmek, sevdiğinin yüzünde açan gülümsemeyi izleyebilmek, onun yüzünü aklına kazıyabilmek… Bunlar bir insan hayatı için çok değerli katkılardır. Beş temel duyumuzdan biri, görmek. Günümüzde insanlar teknolojinin gelişmesiyle göz sağlığını ikinci plana atıyor, televizyon, bilgisayar, telefon, tablet, her dijital ekran biraz daha zarar veriyor. Tabi ki bu aletlerin zararından kaçınma yolları var, ancak biz insanlar, bu yolları uyguluyor muyuz? Sokağa çıktığınızda karşınızda kaç gözlük veya kontakt lens kullanan insan olduğunu hiç merak ettiniz mi? Artık o kadar normalleşti ki, göz problemi olmayan insanlar azınlıkta kalmaya başladı. Hayatı en yüksek kalitede izleyebilmek için, göz sağlığımızı korumak için ne yapacağız, ya da göz hastalıkları nelerdir?

Önemli Göz Hastalıkları

Bir göz hastanesine gittiğinizde, muayenede öncelikle doktorlar sizi ve gözünüzle ilgili şikayetlerinizi dinler, ardından gözlerin dış görünüşü, yani göz ve kaşların pozisyonları, göz kapaklarının durumu ve bakış pozisyonları inceler. Ardından refraksiyon kusurunuz ölçülür, gözlerinizin görme keskinliği tespit edilir. Sonrasında biomikroskopi muayenesi yapılır, bu muayenede kirpikler, konjoktova, kornea gibi ön segment elemanları kontrol edilir, ve son olarak göz tansiyonunuz ölçülür. Bu muayenelerin ardından gözleriniz hastalıksız çıkabilir ancak günümüzde herkesin düşük miktarda hastalığı olduğunu söylemek yalan olmaz. Göz muayenesi yılda birkaç kez yaptırılması gerekli olan rutin kontrollerdendir, hipertansiyon, beyin tümörü ve bazı hastalıklara ait belirtiler göz muayenesinde ortaya çıkabilir.

Refraksiyon, yani kırma kusurları gözde en çok görülen hastalık biçimleridir. Göze gelen görüntüler kornea ve lens tabakası tarafından kırılır ve retina üzerinde görme noktasına ulaştırılır. Net görüntü burada sağlanır. Kırma kusuru korneada, lenste, görme tabakası ve sinirinde oluşan bozukluklar sonucu meydana gelir. Refraksiyon çeşitleri miyopi (uzağı görememe sıkıntısı), hipermetropi (yakını görememe sıkıntısı), astigmatizma (gözün yatay veya dikey kırıcılarının farklı olması) ve presbiyopi (yaşa bağlı yaşanan yakını görememe sıkıntısı) olarak sıralanabilir. Tekrar net görebilmek için gözlük, kontakt lens kullanımı veya lazer tedavisi yapılır.

Katarakt, genelde ilerleyen yaşa bağlı olarak ortaya çıksa da her yaş grubunda görülebilir. Bu hastalık gözün doğal merceğinin saydamlığını kaybetmesidir. Tek tedavisi ise ameliyattır.

Glokom, yani göz tansiyonu; göz içi sıvısını dışarı atan kanallarda tıkanıklıklar oluşması nedeniyle sıvının atılamaması ve göz içi basıncının artması sonucu oluşur. Göz basıncı yükseldikçe sinir ölümlerine neden olur. Bu da ani görme kaybı ve körlüğe yol açar. Belirgin belirtileri yoktur, bu yüzden düzenli şekilde göz muayenesi yaptırmanız tavsiye edilir. Görme kaybı gerçekleşirse dönüşü yoktur, ancak engellemek için damla tedavisi, lazer tedavisi ve ameliyatlar yapılabilir.

Şaşılık, belli bir noktaya bakılırken oluşmayan paralelliğe denir. Gözler aynı yöne bakmıyor görünür. Başlıca nedenleri, kullanımı gereken gözlük ve lenslerin kullanılmamasıdır. Göz kaslarındaki anormallikler de buna yol açabilir.

Önemli ve sık görülen göz hastalıkları bunlardır. Unutmayın, düzenli şekilde göz muayenesi yaptırılması gereklidir. Düşük seviyedeki gözlükler, şehir efsanelerindeki gibi durumu daha kötü yapmaz, gözlük bir tedavi aracıdır.

Göz Sağlığını Korumak İçin Ne Yapılmalı

Göz sağlığı hayatımız için önemli noktalarda olmalıdır. Göz sağlığını korumak içinse sık sık doktor kontrolüne gitmek, gözde yaşanan en küçük sorunları ciddiye almak, sağlıklı beslenmek, güneş gözlüğü kullanmak, dijital ekranlara ve kitaplara gerektiğinden fazla bakmamak, zorundaysanız da periyodik molalar vermek, sigaradan uzak durmak, genetik göz hastalığınız olup olmadığını araştırmak yardımcı olabilir.

Yazıyı indirmek için: Göz Sağlığı.docx (14.2 KB)