Evi Havalandırırken Dikkat Edilmesi Gereken 8 Madde

Şüphesiz ki solunan havanın temiz olması sağlık açısından çok önemlidir. Bu da ancak yaşanılan ev/ofis/sınıf ortamı sık sık havalandırılarak sağlanabilir. Bu konuda ise hem sağlık hem güvenlik hem de kişisel gizlilik/mahremiyet açısından dikkat edilmesi gereken konular vardır. Bunlar ise aşağıda maddeler halinde belirtilmiştir. Evi havalandırırken nelere dikkat edilmelidir?

1- Ev havalandırılırken mutfakta açıkta yemek ya da besin maddeleri açıkta bırakılmamalıdır. Üstüne mikroplar gelebilir.

2- Havalandırma işlemi sabah saatlerinde yapılmalıdır ki hem gece uyunan uykunun ardından kirlenen hava dışarı çıkabilsin hem de sabah gelen serin hava özellikle yaz aylarında eve bir ferahlık versin.

3- Ev havalandırılırken yatak odası gibi odalarda ortalıkta kişisel gizliliğe gölge düşürecek ya da afişe edecek eşyalar ortada bırakılmamalı hatta bu odalar havalandırılırken perdeleri kapalı tutulmaya gayret edilmelidir.

4- Olası bir hırsızlık ihtimaline karşı zemin kat ve kotta kalan katlardaki daireler havalandırılırken çok dikkatli olunmalıdır. Kaçıncı kat olursa olsun cam açık bırakılıp evden çıkılmamalıdır.

5- Havalandırılan ortam bir ofis ortamı ise masanın üstünde desteklenmemiş kağıt olmamasına ya da varsa ve olması gerekiyorsa üstüne kağıt ağırlıkları koyarak uçmasının engellenmiş olmasına dikkat edilmelidir.

6- Ev havalandırmalarında yeteri kadar havalandırıldığı düşünülen odaların camları kapatılıp kapıları da kapatılmalıdır.

7- Havalandırılan odada evcil hayvan ya da bebek olmadığından emin olunmalıdır. Özellikle muhabbet kuşlarının ömürlerinin kısalmasının önemli sebeplerinden biri budur. Bebekler ise bünyeleri zayıf olduğu için yetişkinlere göre hastalanmaya (özellikle zatürre) daha müsaitlerdir.

8- Okul ve sınıf havalandırmalarında ise sınıf veya amfide o anda sınav olmamasına dikkat edilmelidir zira o anda sınav varsa öğrencilerin dikkati dışarıda olabilecek gürültülerden dolayı dağılabilir. Buna dikkat edilmelidir.

2 Beğeni

İnsan beyninin temel iki besin kaynağı vardır: glikoz ve oksijen. Bu nedenle yaşanılan ortamların havalandırmasına çok dikkat etmeliyiz. Günde iki kez, sabah ve akşamüzeri saatlerinde pencereyi açarak, odaların havalanmasını ve odaya bol oksijen girmesini sağlamalıyız. Beyin de diğer bütün organlar gibi oksijen ve gıdalarla beslenir. Hava kirliliği hafızanın zayıflamasına yol açar, bu nedenle temiz hava beyin sağlığı için ilk şarttır. Beyin ağırlık olarak vücudun yüzde 2’sine sahip olduğu halde vücuda giren oksijenin yüzde 20’sini tek başına tüketir. O halde beyni korumak için ilk yapmamız gereken bol oksijenli ortama önem vermektir.

Düzenli olarak havalandırılmayan evler bakteriler için en iyi üreme yuvalarıdır.Enfeksiyon riskinden tutun astım gibi akciğer hastalıklarına kadar neden olabilir.Eğer evi aşırı soğuk ve benzeri nedenlerden dolayı düzenli olarak havalandırma imkanımız yoksa, oda kapısını açık tutarak az da olsa hava sirkülasyonunu sağlamak gereklidir.Bunlara ilaveten hava temizleyici cihazlar da kullanılabilir.Hava temizleyici cihazlar havada dolaşan bakterileri, virüsleri, sigara dumanını ve kötü kokuları temizlemek için kullanılır.Toz, sigara dumanı ve benzeri durumlardan kaynaklı ortaya çıkabilecek astık ve alerjik sorunların azaltılmasında etkili rol oynar.

Özellikle bu mevsimde havalar soğuk diye evi havalandırmamak çok yanlış. Aslında insanı soğuk hava değil mikroplar hasta eder. Eğer bütün gün evdeysek evi havalandırmamız şart. İş yerinde ise arada bir pencereyi açarak veya dışarıya çıkarak temiz hava almalıyız.