Evde Bakılan Hastalar İçin Devletin Sağladığı Destekler

Hastaların evde bakımı büyük bir özen ve sorumluluk gerektirdiği için, uzman bir doktorun yardımı elzemdir. Bu sebeple devlet tarafından, evde bakım hastaları için çeşitli hizmetler sunulmaktadır. Ancak bu hizmetlerden yararlanmak için belli şartlara sahip olmak gerekiyor.

Devlet Tarafından Evde Bakım Yardımı İçin Gereken Şartlar

Bu hizmetten yararlanmak için hastanın ciddi bir sağlık sorunu olmak durumundadır ve bu ciddi sağlık sorunu, bir doktor heyet raporu ile belgelenmelidir. Belgelenecek olan hastalıklar felç, demans gibi yürüyemeyecek ve kendi ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olan yatağa bağlı hastalar, Alzheimer gibi beyin fonksiyonlarını etkileyen ciddi hastalıklardır.

Bu hastalıkların dışında, devlet evde bakım yardımını gerektiren rahatsızlıklar arasında MS, ALS gibi ağır kas hastalıkları, ileri dönem kanser hastalıkları, ortopedik rahatsızlıklardan dolayı yürüyemeyen ve reçete edilen enjeksiyon türü ilaçları kendi kendine dışarı çıkıp hastanede vurulmasını sağlayamayacak olan hastalar, KOAH gibi solunum sistemi rahatsızlıkları dolayısıyla evde oksijen tedavisi gören hastalar yararlanmaktadır.

Devlet Tarafından Evde Bakım Yardımında Sağlanan Hizmetler

Bu yardımların başında, hastaya bakacak olan kişilere gereken bilgileri vermek yer almaktadır. Ancak tıbbi eğitim almamış kişilerin yapamayacağı enjeksiyon uygulaması, idrar sondası takılması ve değiştirilmesi, ciddi yaraların pansumanı, mide ve gırtlak sorunu olan hastaların beslenmesi için gereken tüpün takılması ve değiştirilmesi, bu hastaların belli zamanlarda ihtiyaç duyduğu kan ve idrar tahlillerinin alınması gibi durumlarda, tıbbi ekip desteği verilmektedir. Bu ekip, herhangi bir ücret alınmadan eve gelip, hastaların bu ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

Evde Bakım Hizmetinden Yararlanmak için Gereken Evraklar

Bu hizmetten yararlanmak için en başta yapılması gereken işlem, hastanın durumunun bir doktor heyeti tarafından belirlenmesi ve rapor edilmesidir. Devlet hastaneleri bünyesinde çalışan doktor heyetleri tarafından yapılan bu işlem için, bir devlet hastanesine başvurmak yeterlidir. Bu raporu elde ettikten sonra hastanın kimliği ile birlikte bir aile sağlık merkezine başvurmak gerekmektedir. Bu merkezde verilen evraklar ile birlikte bir başvuru formu doldurmak, evde bakım hizmetlerinin başlatılması için uygulanacak son aşamadır.

Evde Bakım Maaşı

Devlet tarafından evde bakılan hastalara sağlanan tıbbi yardımın dışında, bir de evde bakım maaşı bağlanmaktadır. Bu maaş, bahsedilen evrakları hazırladıktan ve hastanın gerçekten de bakıma ihtiyacı olduğu ispatlandıktan sonra devlet tarafından hastanın ailesine bağlanmaktadır.

Bu maaşın bağlanması için de bazı kriterler mevcuttur. Bu maaşı alacak olan ailenin geliri çok yüksek ise, maaş bağlanmaz. Çünkü bu maaşın bağlanmasındaki amaç, gelir seviyesi düşük hasta ailelerine yardımcı olmaktır. Bu tespit için, maaş bağlanacak hanede yaşayan herkesin geliri kontrol edilir. Buna göre hanede yaşayanların kişi başı geliri, net asgari ücretin üçte ikisini geçmiyorsa, maaş bağlanır. Fakat kişi, bakmakla yükümlü olmadığı bir yakınını mesela kardeşini bakıyorsa, bu durumda sadece hasta olan kişinin geliri dikkate alınacaktır.

Peki siz hangi desteklerden faydalanıyorsunuz? Bizimle paylaşır mısınız?