Ev Tipi Mekanik Ventilatör Cihazı Nedir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Mekanik Ventilatör Nedir ?

Mekanik Ventilatör; nefes alıp vermekte zorluk çeken, kronik solunum sıkıntıları olan vb. hastaların, solunumlarını kolaylaştıran bir cihazdır. Yapay solunum yaparak hastanın göğüs bölgesinde rahatlama sağlar. Bir nevi yapay akciğer görevi görür. Bu cihazlar gün geçtikçe daha da iyileştirilerek her yaş grubundan hastanın rahat bir şekilde kullanabilmesi için daha kaliteli hale getirilmiştir. Hastanın ihtiyacına göre farklı şekillerde kullanımı mevcuttur. Bir tanesi ve en çok tercih edilen kullanım şekli non-invaziv denilen mekanik ventilasyon uygulamasıdır, vücuda herhangi bir zarar vermeden solunum maskesi ile kullanılır. Diğeri ise invaziv denilen, yani kanüllerle ya da kanül benzeri aparatlarla vücut içinde uygulanan bir kullanım şeklidir. İnvaziv mekanik ventilasyon uygulamalarında parametreler hastanın yaşına ve kilosuna uygun olarak doktor tarafından belirlenir. Mekanik Ventilatörün hangi şekillerde uygulanacağını doktorun belirlemesi daha sağlıklıdır.

Diğer solunum cihazları gibi Mekanik Ventilatörünün de düzenli olarak bakımının yapılması gerekmektedir. Bu bakım, cihazın daha uzun ömürlü olup, daha iyi hizmet verebilmesi için senede 1 defa mutlaka yapılmalıdır. Bakım işlemlerinin teknik servislerde yapılması gerekmektedir.

Mekanik Ventilatör Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Mekanik Ventilatör cihazları kullanılırken bez, plastik, halı gibi cihaza zarar verici maddelerin üzerine konulmamalıdır.

  • Cihazda parametrelerin yanlışlıkla değişmemesi için tuş kilidi bulunur. Bu kilit aktif hale getirilmelidir, aksi halde yanlış bir tedavi süreci başlatabilir.

  • Cihaz herhangi bir ısıtıcının yanında bırakılmamalıdır. Cihazın çalışmasını olumsuz etkileyeceği gibi pil ömrünü de kısaltır.

  • Cihaz elektrik sinyalinin bozulmaması açısından, diğer elektronik cihazlardan uzak bir mesafede bulundurulmalıdır.

  • Cihaz buharlı ortamda bulundurulmayacağı gibi suyla da temas ettirilmemelidir. Özellikle oksijen konsantratörü kavanozuna su konulduğu durumda cihazda arıza meydana gelebilir. Dikkat edilmelidir.

  • Eğer cihazda Oksijen Konsantratörü cihazı varsa Mekanik Ventilatör cihazı durdurulmadan önce Oksijen Konsantratörünün durdurulması gerekir.

  • Cihaz hastadan ayrıldığında alarm verir. Bu alarmı durdurmak için cihazın üstünde bir tuş mevcuttur.

  • Solunum devresinin zarar görme ihtimaline karşı mutlaka yedek bir solunum devresi bulundurulmalıdır. Solunum devrelerinin ölçüleri cihaza göre üretilmiştir, farklı bir solunum devresi kullanılmamalıdır ve bu solunum devreleri daha sağlıklı olabilmesi açısından ayda 1 değiştirilmelidir.

  • Cihaz ısınmaması için motorun hava alacağı şekilde ve düşme, çarpma gibi kazalara karşı sabit bir yerde konumlandırılmalıdır.

Mekanik Ventilatör Bakımı Nasıl Yapılır?

Mekanik Ventilatör cihazları herhangi bir sorun çıkardığında veya bir arızalanma olduğunda teknik servise bırakılmalıdır. Ancak sorun çıkarmasa bile bakımının senede 1 defa yapılması gerekir. Bu bakımlar:

  • Cihazın dışı ve kabloları bir bez yardımıyla veya dezenfektanlarla temizlenmelidir.

  • Cihazın içi açılarak, tozlanma olan bölgeler hava motoru ile basınçlı hava verilerek tozlardan arındırılmalıdır.

  • Mekanik Ventilatör cihazlarının arka filtreleri ayda bir değiştirilmelidir. Yıllık bakımlarında ise bütün filtreler yenilenmelidir. Filtreler yıkanıp tekrar kullanılmamalıdır. Orijinal filtre kullanılmadığı takdirde cihazda arıza meydana gelebilir.

  • Cihazın üstünde basınç değerini, ventilasyon modlarını vb. içerikleri gösteren bir led ekran bulunur. Bu ekranda saat ve tarihin kontrol edilip, güncel değilse güncellenmesi gerekmektedir.

  • Cihazın daha uzun ömürlü olabilmesi açısından kullanılan bütün parçalar orijinal olmalıdır.