Engeller, Engelliler ve Engeli Olanlar

images

Hayat sürprizlerle doludur. Bu sürprizler bazen mutlu edici, bazen hüzün verici sürprizler. Fakat her nasıl olursa olsun, hayatı olgun bir yaklaşımla karşılaşmamız gerekir. Ne kadar para, ne kadar güç, bir sağlık sorunu ile baş edebilir ki? Önemli olan sağlığımızdır. Kimisi doğuştan sağlıklı gelir dünyaya. Kimisinin hastalığı ise anne karnında başlar, kimisi de sağlam doğar ve sağlığını yaşarken yitirir. Gerçek olan tek şey, hayatın kimse için kolay olmadığıdır. Engelleri aşma sürecidir hayat. Kimisinin ayağı taşa takılır, onun engeli taştır. Kimisinin ayağı yoktur, onun da engeli ayakları olmadan dünya üzerinde bir süreç geçirmektir. Herkes engelli değildir, ama herkesin bir engeli vardır. Engelli olan insanlar sadece, aşılması daha güç engeli olanlardır. Bu gün sağlıkla yaşarken, hayatta engelleriyle mücadele eden insanları düşünmek çok güç geliyor değilmi? Ben bu mukalede şuan bir çok insanın mücadele ettiği ve belkide kalan ömrümüzde bizide bekleyen engellerden bahsetmek istiyorum. Şimdiden faydalı bir konu olmasını dilerim.

Engelliliğin Tanımı

Yıllardır özürlü olarak tanımlanan bir durumdu engellilik. Oysa o insanların bir özürü yoktu. Çünkü ya tabiat gerçeği olarak doğuştan öyleydiler, yada yaşamı sırasında öyle olmuştular. Ne büyük bir kabalıktı onlara özürlü demek. Onlar yaşam yollarında, diğer insanlara göre daha zor engelleri aşmak zorunda olan insanlardı. Şüphesiz bizden daha sabırlı, daha tahammül edebilen insanlardı. Ve hayatı olduğu gibi karşılamayı bizden öğrenen değil bize öğreten insanlardı. İşte bu yüzden onlara engelli demek daha doğru bir ifade olurdu. Öylede oldu zaten. Günümüz dünyasında ve kültüründe artık onlar özürlü değil engelli insanlar. Sabrı ve tahammülü bol insanlar.

Engellilere Yaklaşım

Biz neyiz? Kimiz ve en fazla kim olabiliriz? Alt tarafı insanız. Hayatta bazı zor emeklerimiz olmadığı için şanslıyız belki. İstediğimiz merdiveni tırmanmak, istediğimiz yazıyı okumak ve hayatı anlayacak kadar akıl sahibi olmak bizi şanslı kılıyor. Bizim onlardan tek farkımız biraz daha şanslı insanlar olmamız. Bizim engelli kardeşlerimizi hayata kazandırmamız gerekir. Bizler onlar için bir şey yapmadıkça, görme engelli insanlar oluruz. Onları düşünmedikçe, ne kadar akıl sahibi bir insan sayabiliriz kendimizi? Bunların hepsi büyük bir soru işareti. Engelli olan insanlara üzülerek bakabiliriz ama onlara acıyacak kadar üstün insanlar değiliz. Zira nice engelli insanların yaşamı nice sağlıklı insanlara örnek olmuştur. Engellilere karşı en doğru yaklaşım onları günlük hayata kazandırmak olmalıdır.

Zihinsel Engel Nedir?

Zihinsel engel kişinin yaşıtların göre beslenme, iletişim, düşünme ve banyo yapma yeteneğinin daha az olmasıdır. Düşünmeden hareket etme, uçuk ve olmayacak şeyler düşünme uygulama gibi tepkiler göstermek, zihinsel engelli insanlarda görünen bir durum. Zihinsel engelli insanlar belkide engeli em zor olan insanlar. Çünkü görme engelli bir insan hayatı olduğu gibi kabul ederek yoluna devam edebilir. Oysa zihinden engelli bir insan zihinsel engelli olduğunu dahi bilmemektedir. Her zaman bir çocuksu yönleri vardır zihinsel engelli insanların. Güzel yönlerini de görmek göstermek lazım insanların. Güzel yönlerini görmek lazım ve güzel yönlerinin olumsuz yönlerini kapatması lazım. İşte bu yüzden güzel yönleri ile hayata kazandırılmalı zihinsel engelli insanlar.

Görme Engelli Nedir?

Bu gün ufacık bir sorun yaşadığımız da başımıza yıkılan bu dünyayı bir kere olsun görmek isteyen insalar var. Yada bu dünyayı görmüş ama görmeye doyamadan dünyası kararmış insanlar. İşte onlar görme engelli. İnsanlarımız. Dünyayı hayal edenler diyorum ben onlara. Yada kalp gözü ile görenler. Böyle bakınca güzel onlar. Hayatın içinde çok büyük yer alabilecek, yaşadığı ülkeye, hayata ve kendilerine çok büyük değerler katacak insanlar. Şimdi bir şey söyleyeceğim belki şaşıracaksınız. Ben yaklaşık 7 yıldır klasik gitar çalıyorum. Fakat gözü görmeyen insanlar, gözü gören insanlardan daha iyi enstrüman çalıyor bunu keşfettim. Çünkü bir çalışırken her daim gitara bakarız. Fakat onlar bakmadan ezbere öğrenirler. İşte tam da bu yüzden adı gibi ezber yaparlar. Yani engellerin bile güzel yanları vardır onları keşfetmek lazım.

İşitme Engelli Nedir?

İşitme engelli kulak ve beyinin fonksiyonu tam olarak yerine getirmemesi sonucu sesleri duymamaktır. Aslında bilimsel açıklama ne kadar da sade bir dille yaklaşıyor olaya. Biraz da duygusal bakmak gerekmezmi? Mesela anneniz, sizi dünyaya getiren insanın sesini bir kez olsun duymamak, eşinizin kardeşinizin sesini bir kez olsun duymamak demektir işitme engeli. Ne kadar zor bir durum olduğunu tahmin etmek için yaşamak gerekirmi? Tabiki gerekmez. Bethowen kimdir hiç incelediniz mi? Bir klasik müzik bestecisi mi sadece? Bethowen duyma engelli bir müzisyendir. Duymadığı halde müzik yapan bir. İnsandır. Belkide bu yüzden Bethowen dir. Onun zamanında belkide duyma derecesini ölçen aletler yoktu. Tam olarak mr kadar duymadığı bilinmiyor ama işitme engelli biri. Olduğu herkes tarafından bilinirmiş.

Ortopedi Engelli Nedir?

Ortopedi engeli bedensel engelli demektir kısaca. İnsan doğuştan veya sonradan bedensel engelli olabilir. Depremler, trafik kazaları, felçler birden bire rayında giden hayatınızı alt üst edebilir. Bu ayın kirasını düşünürken bir daha yürümenin derdine silebilirsiniz. Yani herkesin başına gelebilir. İşte bu yüzden bedensel engelli insanları anlamak ve topluma kazandırmak çok önemlidir. Düşenin halinden anlamak in düşmek gerekmez. Bedensel engelli insanlara öncülük tanımak, onlara saygı duymak yardım etmek sağlıklı biri olanın borcudur bence. Ve bu borcu sağlıklı iken ödemek mümkündür sadece. Bunun bilincinde olmak yeter sanırım.

Unutmak Kötü Olsa da, Anımsamak İyidir

Hayat sürprizlerle doludur demiştik. Hayatın içinde olan ama unuttuğumuz bazı şeylerden bahsettim biraz. Hem hüzünlendim hemde iyi bir iş çıkarmanın sevincini yaşadım. Siz de düşüncelerinizi yorum olarak yazarsanız sevinirim. Şimdiden herkese teşekkür ederim sağlıklı forumlar dilerim.

1 Beğeni

Toplumun önemli bir kesiminin zihninde engelli birey denince “acınacak, yardım edilmesi, desteklenmesi gereken birey” imajı canlanıyor. Nitekim araştırmalar da bu tespiti doğruluyor. Belki de bu yüzden yine toplumun önemli bir kesiminin engelli kişilere yönelik duygu ya da düşüncelerini anlatmak istediğinde kurdukları ilk cümleler, “çünkü hepimiz engelli adayıyız… hepimiz bir gün engelli olabiliriz” oluyor. Cümlenin çekirdeğindeki anlam gayet açıktır aslında! Engellilik “kötü-sıkıntılı, düşkünlük içeren bir hal”dir. Aslında bu haliyle, engellilik toplum belleğinde bir “ibret” halidir! Böyle olduğu içindir ki, “engellilerin sorunlarına duyarlı olalım zira Allah korusun, bir gün hepimiz engelli olabiliriz” yaklaşımı, toplum belleğinin bilinçaltında yer etmiştir.Toplumun tüm kesimleri, devletin bütün birimleri seferber olmalı ve üstlerine düşen görevi yerine getirmelidir. Bu bağlamda toplumun tüm kesimlerine düşen görev, engelliler için kanunların emrettiği şeyleri yapmaktan, ayrımcılıktan, ötekileştiricileştirmekten ve önyargılardan arınmış bir bakış açısı geliştirmekten ibarettir.