DEHB (Dikkat Bozukluğu) Nedir?

image

DEHB nedir?

DEHB veya dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu , yetişkinliğe kadar süregelebilen semptomları olan milyonlarca çocuğu etkileyen uzun vadeli bir hastalıktır. Herkes, bu hiperaktif terimle yaygın olarak bilinen bir durumdan mustaribet olasılığına sahiptir. Bununla birlikte DEHB genellikle öğrenme güçlüğü çeken kişiler tarafından görülür.

DEHB Risk Faktörleri

DEHB hastalarının davranışındaki bir dizi semptom, zor konsantrasyonlar ve hiperaktif ve dürtüsel davranışın ortaya çıkmasını içerir. DEHB semptomları genellikle erken yaşta görülür ve genellikle okul öncesi durum gibi çocuğun etrafında bir değişiklik olduğunda daha belirgindir.

Birçok DEHB vakası 6 ila 12 yaş arasında tespit edilir. DEHB olan çocuklar zorlukla arkadaşlar edinmek ve yetersiz performansa sahip, düşük özgüvene sahip olma eğilimindedir.

DEHB’nin ortaya çıkma ihtimali daha yüksektir ve erkeklerdeki kadınlardan daha kolay tespit edilir. Örneğin, erkekler genellikle hiperaktif davranış sergilerken kızlar daha sessiz ve konsantre olma eğilimindedirler.

DEHB’nin nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Bir kaç çalışma, kişinin risk düzeyini potansiyel olarak etkileyen birkaç faktörün bulunduğunu ortaya koymuştur. Bu risk faktörleri kalıtsal faktörleri, anormalliklerin merkezi sinir sistemi üzerindeki etkilerini ve erken doğumun etkilerini içerir.

DEHB Teşhis Aşaması

Bütün konsantre ve hiperaktif çocuklar DEHB’den mustarip olmayacaklardir. Sağlıklı çocuklar genellikle çok aktiftir ve çoğu zaman ebeveynlerini sıkıştırır.
Bu nedenle, DEHB tanısı süreci çeşitli taraflardan işbirliği gerektirir. Çocuk doktorlarının ve psikiyatrların bir takım fiziksel ve psikolojik muayeneleri DEHB hastaları tarafından deneyimlenecektir.

DEHB için Tedavi Adımları

DEHB, tamamen iyileştirilemeyen koşulları içerir. Yaş ilerledikçe semptomlar bazen azalabilir, ancak yetişkinliğe kadar bundan mustarip olan insanlar da vardır.
Bununla birlikte, semptomların kontrol altına alınabilmesi için öğrenilebilecek birkaç yöntem vardır. Bir dizi DEHB tedavi tedbiri, ilaçlar, davranış terapisi ve sosyal etkileşim terapisi olabilir.

Çocuğunuz okul çağındaysa öğretmenlerinin de DEHB konusunda bilgilenmesi çok önemli. Böylece iletişimde yaşadığı sorunlar, çocuğun davranışlarını ya da derslerle ilgili yaşadığı zorlukları yaramazlık ya da tembellik olarak yorumlamaktan vazgeçip, yapıcı bir destek verebilirler. Aynı şekilde eğer kendiniz DEHB’liyseniz, bu konudaki kaynakları okumanız, bilgilenmeniz ve sizinle ilişkide olanları da bilgilendirmeniz sizi ve davranışlarınızı anlayabilmeleri, destek verebilmeleri açısından çok önemli.