CPAP-BPAP Gibi Solunum Cihazları Midede Gaz Yapar Mı?

Önemli bir sağlık sorunu olan uyku apnesi, bazı seviyelerde operasyon ile tedavi edilirken bazı durumlarda operasyon yetersiz kalır ve uyku düzeni için hastalara cihaz kullanımı önerilir. Uykuda solunum bozukluklarının tedavisi amacıyla kullanılan bu cihazlara CPAP ve ya BPAP adı verilir.

Üst solunum yolunun uykuda açık kalmasını sağlayarak solunumu düzenleyen bu cihazlar, rahat ve kaliteli uyunmasını sağlar.

CPAP ve BPAP cihazlarının herhangi bir yan etkisi bulunur mu?

CPAP ve BPAP cihazlarının herhangi bir yan etkisi bulunmamasına rağmen kimi zaman yanlış kullanımdan, kimi zaman uyumsuz maske seçiminden, kimi zamanda hastanın cihaza uyum sağlayamamasından kaynaklı bazı sorunlar yaşanabilmektedir.

CPAP ve BPAP kullanan hastalardan gelen şikayetler göz önüne alındığında bu cihazların midede gaz yaptığı kanısı oluşsa da, bilimsel olarak böyle bir veri bulunmamaktadır. Ancak az önce de bahsettiğimiz gibi cihazın yanlış kullanımı, bakımının yapılmaması ve maskenin yüze uygun olmaması gibi faktörler hava yutmaya sebep olduğu için, dolaylı olarak midede gaz problemi yaşanabilmektedir.

Midede oluşan gaz sorunun ana nedenlerinden biri hava yutmaktır. Yemek yerken, sıvı tüketirken, sigara kullanırken ve ya ağız yapısına uygun olmayan takma dişlerin kullanımında normalden daha fazla hava yutulur ve mide sorunları yaşanır. Tıpkı bunun gibi, CPAP ve BPAP kullanımında tercih edilen maskenin iyi ayarlanmaması, yüz yapısına uygun olmaması ve soluk borusuyla yemek borusunun yan yana olmasının bir sonucu olarak cihaz yardımıyla soluk borusuna ittirilen basınçlı havanın bir kısmının yemek borusundan mideye geçmesi gibi sebeplerle midede gaz oluşumu yaşanabilir.

Herhangi bir şikayetin yaşanması için maska seçimi oldukça önemlidir. Cihazın kullanımının kolaylaşması, uyku konforunun artması ve yaşanabilecek diğer şikayetlerin en aza indirilebilmesi için ilk etken maske tercihidir.

Cihazın alındığı yerde çok fazla maske seçeneği bulunmadığı için seçeneklerden birini tercih etmek yerine yüz yapısına en uygun maskeyi almak, ağız-burun maskesi yerine yüz maskesi kullanmak ve maskeyi hava almayacak şekilde ayarlamak hava yutmayı en aza indirmeye yönelik önlemler arasında bulunmaktadır.