CPAP-BPAP Cihazlarında Kullanılan Solunum Devrelerinin Sensörlü Sensörsüz Farkı Nedir?

Günümüzde birçok kişinin yaşamış olduğu Uyku Apnesi hastalığının tedavisinde kullanılan Cpap-Bpap cihazlarının kullanımında kullanılan ara bağlantı dediğimiz solunum devresi veya bir diğer adı olan cpap hortumlarının iki çeşidi bulunmaktadır.

Hastanın hangi cihazı kullanacağını doktorunun belirlemesi gerekmekte olup bu bir tercih değildir. Bununla beraber kullanılan devrenin seçimi de tercihe bağlı değildir.

Sensörlü veya sensörsüz devre kullanımı cihaza bağlı olarak değişmektedir. Genellikle yeni jenerasyon cihazlarda sensörsüz solunum devreleri kullanılmamaktadır. Türkiye genelinde %80 oranında sensörsüz solunum devresi kullanılmakta olup, iç ve dış hattan geçen sensörün bulunduğunu sensörlü demiş olduğumuz solunum devrelerinin kullanımı ise %1 - %2 aralığında seyretmektdir.

Daha önce belirttiğimiz gibi sensörlü ve sensörsüz solunum devresi kullanımı cihazdan cihaza değişmektedir. Cihazınızı alırken hangi devreyi kullanmanız gerektiğini danışmanız gereklidir. Sensörlü solunum devresi kullanımı sensörsüz solunum devresine göre daha dezavantajlıdır. Hastanın hareket kabiliyetini kısıtladığı gibi konforunu da olumsuz etkilemektedir. Sensörlü solunum devresi maskenin üzerinde bulunan sensör kısmı veya oksijen giriş portu üzerinden sağlanabilir. Ancak sensörsüz solunum devresinde böyle bir kullanım gerekmemektedir. Sadece cihaz ve maske üzerinde belirtilen kısımlara takılması yeterlidir.