Çocuklarda Bulaşıcı Hastalıklar Nelerdir?

Çocuklarda Bulaşıcı Hastalıklar

Küçük yaştaki çocuklar, bağışıklık sistemlerinin erişkinlere kıyasla daha zayıf olmasından dolayı ne yazık ki sık sık bulaşıcı hastalıklarla karşı karşıya kalmaktadırlar. Yaşları büyüdükçe, bağışıklık sistemlerinin de günden güne gelişmesiyle söz konusu hastalıklara yakalanma oranları azalmaktadır. Bulaşıcı hastalıklara karşı bilinen en etkili yöntem, önceden önlem amaçlı aşı yöntemidir. Aşı yöntemi; çocukların zayıf bağışıklık sistemlerine rağmen bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskini etkin bir şekilde azaltmaktadır. Bu hastalıklardan çocukluk çağında en yaygın olanları şu şekildedir:

Kızamık

Kızamık genel olarak yaş gözetmeksizin ortaya çıkabilen bir hastalık olsa da, en yaygın olarak çocuklarda görülen bir bulaşıcı hastalık türüdür. Viral bir hastalık olup, kızamık virüsü kaynaklı ortaya çıkmaktadır. Kızamık hastalığı vücutta kızarık döküntülere neden olur ve oldukça kaşıntılıdır. Ateş ve öksürükle seyreden bu hastalığın kesin tanısı için doktor kontrolü gerekmektedir. Bu rahatsızlığın bulaşıcılığı döküntüler görülmeden 2 gün önce ve döküntüler görüldükten 4 gün sonra en üst seviyededir. Vücutta gözle farkedilen belirtilerin 1-2 gün öncesinde hastada burun akıntısı, yüksek ateş, kimi zaman da ishal görülebilir. Hastalığın devam ettiği süre boyunca çocuk yakından takip edilmeli ve yüksek ateş durumu daha ciddi durumlara sebebiyet vermesini önlemek amacıyla devamlı kontrol altında tutulmalıdır. Bol bol sıvı tüketmek de bu hastalığı mümkün olan en kısa sürede atlatmak için gereken önemli bir faktördür.

Kızamıkçık

İsim benzerliğini taşıdığı kızamık hastalığı ile bazı noktalarda benzerlik gösterir, fakat kızamıkçık hastalığının kuluçka süresi kızamık hastalığına göre daha uzundur ve bu hastalığın bilinen bir tedavisi yoktur. Kızamıkçık için bağışıklık kazanmanın tek yolu bir kez geçirmiş olmaktır. Sonrasında hastalığa karşı doğal bağışıklık kazanılmış olur. Rubella adı verilen bir virüsün yol açtığı bir hastalıktır. İlk evrede hafif yüksek ateş ve lenf bezlerinde şişlik oluşmasıyla seyredebilir.

Vücutta yüz bölgesinde pembe renkli döküntüler oluşmaya başlar ve bu döküntüler takip eden 4-5 gün boyunca tüm vücuda yayılır.

Kızıl

Kızıl adı verilen rahatsızlık, döküntülü hastalıklar kategorisine mensup bir hastalıktır ve en çok çocuklarda görülmektedir. Bulguları öksürük ve damlacık enfeksiyonu şeklinde devam eder. Buna ek olarak, daha sonra glomerülonefrit ve romatizmal ateş gibi çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek bulaşıcı bir hastalıktır. Kızıl hastalığının kuluçka süresi yaklaşık olarak 2-5 gündür. En belirgin bulguları ise çocuklarda görülen diğer bulaşıcı hastalıklara benzer olarak ateş, mide bulantısı ve kusma şeklinde sıralanabilir. Bu şikayetleri takip eden 1-2 gün içerisinde ciltte kırmızı renkte leke ve çizgiler ortaya çıkmaktadır. Kızıl hastalığından kaynaklanan tüm bu cilt bulguları aynı şekilde el ve ayaklarda da soyulmalara sebebiyet verir. Boğaz ve bademciklerin iltihaplanması, dilin kızarıp kabarması gibi bulgular bu hastalığı geçiren kişilerde en çok rastlanan belirtilerdir. Bulaşma durumu ise yalnızca hasta ve sağlıklı iki kişinin doğrudan teması ile olmaktadır.

Kabakulak

Kabakulak, 1-12 yaş arası çocuklarda çok sık olarak karşılaşılsa da yetişkin insanlarda da görülebilen ve tükürük bezlerinde şişliklere neden olan bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalığa koruyucu yöntem olarak önceden aşı yapılması hastalığı etkin bir şekilde önleyen önemli bir faktördür. Kuluçka dönemi yaklaşık 2 veya 3 hafta sürmektedir. Diğer bulaşıcı hastalıklara benzer olarak halsizlik, ateş ve iştahsızlık ile başlayıp, tükürük bezinin şişmesiyle devam eder. Kulağın altındaki bölgede gözle görülebilir bir şişkinlik yaratır ve bu hastalığın neden olduğu ağrı kulak ağrısı ile karıştırılır. Kabakulak rahatsızlığına yakalanan bir çocukta yutma güçlüğü ve ağız kuruluğu görülür. Hasta ile yakın temas ve çatal, bıçak, bardak gibi eşyaların ortak kullanıması durumlarında kabakulak bulaşıcı etkisini gösterir.

Yazıyı indirmek için: Çocuklarda Bulaşıcı Hastalıklar.docx (15.9 KB)