Boyun Çapının Uyku Apnesi Hastalığıyla İlişkisi Nedir?

Boyun Çapının Uyku Apnesi Hastalığıyla İlişkisi Nedir

Konsantrasyon bozukluğu, unutkanlık, depresyon, yüksek tansiyon, aşırı sinirlilik, yorgunluk, kontrolsüz kilo alma gibi sorunlar var ise sebebi farkına varamadığınız uyku apnesi olabilir. Tedavisi yapılmayan uyku apnesi 10 ile 20 yıl içerisinde kalp hastalıkları da dâhil olmak üzere hayatı tehdit eden ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet vermektedir. Günümüzde uyku apnesi teknoloji ile birlikte gelişen özel cihaz ve yöntemler ile tedavi edilmektedir.

Uyku ve uyku kalitesi insan hayatı için son derece önemlidir. Uyku yalnızca günlük yaşamdan ayrılmış bir zaman dilimi değil, vücudun kendini yenilediği ve yaşamın temeli olan yaşamsal gerekliliktir. Yeterince alınamayan uyku, insanın gün boyunca kendisini yorgun, bitkin ve uykulu hissetmesine sebep olur. Bu durum iş kalitesini, konsantrasyonu ve ikili ilişkileri etkileyebilir. Uyku ihtiyacı kişiden kişiye değişmektedir. 4-5 saatlik uyku ile zinde uyanan ve gün boyu dinç kalan insanlar olduğu gibi sekiz saatlik uykudan sonra bile uyuma ihtiyacı duyan insanlar vardır. Uyku süresi kişiden kişiye farklı olmaktadır, genellikle sekiz saatlik uyku sağlıklı bir insan için yeterli olmaktadır. Uyku apnesine birçok faktör yol açabiliyor. Bunlardan en önemli faktörlerden bir tanesi ise fazla kilolar.

Dünya genelinde önemli bir sorun haline gelen kilo fazlalığı ya da obezite tek başına uyku apnesine sebep olmasa da; erkek olmak, ileri yaş, genetik öykü, sigara ve alkol kullanımı, uyku eğilimini arttıran bazı ilaçların kullanılmış olması, boyun çapının geniş ya da kısa olması, alt ile üst çene yapısında bozukluk gibi pek çok etkenin varlığında uykuda solunum durmasının ortaya çıkışını kolaylaştırıyor.

Uyku apnesinin kesin olarak teşhisi ve şiddetinin ölçülebilmesi için uyku laboratuvarlarında “poligrafik tetkik” ismi verilen incelemeler yapılması gerekir. Uyku sırasında pek çok parametrenin kaydedildiği “poligrafik tetkik”, uykunun yapısı beyin bölgelerinin aktiviteleri ve uyku bozuklukları hakkında en sağlıklı bilgileri vermekte olan modern bir laboratuvar yöntemidir. Bu yöntem ile uykuda oksijenlenme, kalp ritmi, solunum hareketleri ve EKG kayıtları yapılarak bunların beden fonksiyonları üzerindeki etkileri incelenmektedir.