Biz büyük bir aileyiz, kimsenin kaybolmasına izin vermeyiz

Erzurum’a hizmet konusunda yoğun gayret içerisinde olduklarını belirten İlbaş; "Bakıma muhtaç olan devlet korumasındaki vatandaşlarımıza kendi ailemizin bireyleri gibi davranıyoruz. Onlar bizlere emanet. Bakım merkezi ve yetiştirme yurdunda kalan vatandaşlarımızın bakımını üstlenen bakım elemanlarımıza sürekli hizmet içi eğitimler veriyoruz. Bu konudaki en ufak hatayı kabul etmiyoruz. ‘‘Biz büyük bir aileyiz, kimsenin kaybolmasına izin vermeyiz’’ misyonuyla yola çıkan bakanlığımızın bu misyonuna uygun hareket ediyoruz.

Sayın İlbaş, kurumunuz özellikle dezavantajlı kesimlere hizmet veren bir kurum misyon ve vizyonunuzu nasıl tanımlıyorsunuz?

Erzurumlu bir yönetici olarak kentin sorunlarına hakim olmak benim için büyük bir avantaj. Her ilçenin kendine özgü sosyolojik yapısı var. Hizmet modellerimizi buna göre belirliyoruz. Saha çalışmalarına ağırlık veriyoruz. Toplumun dezavantajlı kesimlerine hitap ediyoruz. Engelli, yaşlı, kadın, çocuk, şehit yakını ve gazilerle ilgili önemli çalışmalara imza atıyoruz. Misyonumuz, birey, aile ve toplum refahını artırmak amacıyla dezavantajlı kesimler öncelikli olmak üzere tüm toplumu hedefleyen katılımcı anlayışla, adil ve arz odaklı bütüncül sosyal politikalar üretmek, uygulamak ve izlemek.

Vizyonumuz ise Türkiye’nin 2023’e doğru tarihsel yürüyüşünde, mutlu birey ve güçlü ailelerden oluşan müreffeh bir toplum için, zamanın ruhunu yakalayan, değişimi yönetebilen ve buna yönelik dönüşümü gerçekleştiren, sosyal riskleri önleyici sosyal politikalar geliştiren ve uygulayan bir kamu kurumu olmak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın direktifleri ve Erzurum Valiliğimizin koordinatörlüğünde çalışmalarımızı yürütüyoruz.

Sizin de bildiğiniz üzere işsizlik Erzurum’un büyük sorunlarından biri, insanlar çeşitli yardımlara ihtiyaç duyuyor. Bu noktada sizin ne gibi çalışmalarınız var?

İŞ Kur ile işbirliği içerisinde çalışmalara imza atıyoruz. Geçtiğimiz gün kurumumuzda bu konu da Vali Yardımcımız Sayın Hamza Özer başkanlığında geniş kapsamlı bir toplantı düzenledik. Özellikle engellilerin ve kadınların istihdamı konusunda mesleki eğitim kursları düzenlenecek.

Sosyal hizmet ve yardım faaliyetlerini yürütürken bu yardımlardan usulsüz bir şekilde yararlanmaya çalışanların önünü kesmek için neler yapıyorsunuz?

Kurumumuzdan finansal destek alan vatandaşlarımıza mesajlar atarak bu yardımlarımızın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapıldığını ifade ediyoruz. Bu konuda bilgi kirliliği oluşturulmasının önüne geçiyoruz. Yardıma muhtaç vatandaşlarımızdan gerek engelli evde bakım hizmetleri, gerekse sosyal destek hizmetleri konusunda evlerine giderek kapsamlı sosyal incelemeler yaparak, finansal destek sağlıyoruz. Bu konudaki prosedüre önem veriyoruz. Bunun dışında usulsüz yardım alan kişilerle ilgili gerekli yasal işlemleri başlatıyoruz.

Günümüzde kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı gibi problemler çokça yaşanmakta. Erzurum İl Müdürlüğü olarak buna benzer olayları engellemeye yönelik çalışmalarınız nelerdir?

Kadın hizmetleri başlığı altında temel hizmetimiz Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında koruyucu ve önleyici tedbirler sunmaktır. Bunun yanında şiddet mağduru kadınlar için diğer hizmetlerimiz psiko-sosyal destek sunmak, kadın konuk evimizde barınma yeri sağlamak ve geçici maddi yardım sağlamaktır.2017 yılında 66’sı Ocak ayında olmak üzere toplam 66 koruyucu ve önleyici tedbir kararı çıkarılmış olup, kadın konuk evimizde hali hazırda 15 kadın ve 11 çocuk çocuk barınmaktadır. Doğum yardımı kapsamında 2017 yılında 1.103 anne için ödeme yapılmıştır.Şiddet ve istismarın her türlüsüne karşıyız. Bu noktada eğitimin önemli olduğu kanaatindeyiz.

Aile Eğitim Programı kapsamında ailelere çeşitli başlıklarda eğitimler veriyoruz. Aile ve Toplum Hizmetleri başlığı altında başlıca hizmetimiz Aile Eğitim Programı kapsamında toplumun tüm kesimlerine aileyi ilgilendiren konularda 23 modül üzerinden eğitim vermektir. Bu kapsamda 10.865’i 2016 yılında olmak üzere bugüne kadar toplam 25bin 814kişiye eğitim verilmiştir. Çocuk Hizmetleri başlığı altında başlıca hizmetlerimiz Çocuk Koruma Kanunu kapsamında korumaya muhtaç çocuklara yatılı korunma ve bakım hizmeti sunmak, eğer mümkünse korumaya muhtaç çocuğu aile yanında desteklemektir. Hali hazırda 169 çocuğa yatılı olarak bakım hizmeti sunulmakta olup, 1308 çocuk ise aile yanında desteklenmektedir. Koruyucu aile ve evlat edindirme hizmetleri de korunmaya muhtaç çocuklar için uygulanan diğer hizmet modelleridir. Şuan 37 çocuk koruyucu aile hizmetinden yararlandırılmaktadır.2016 yılında evlat edindirme hizmetinden yararlandırılmış çocuk bulunmamaktadır.

Zaman zaman yetiştirme yurtları, bakım evleri, sığınma evleri gibi kurumlarda çalışanların kötü muameleleri gündeme geliyor. Bunların önüne geçmek için ne yapıyorsunuz?

Erzurum’da bu gibi olumsuzluklar yaşanmıyor. Bakıma muhtaç olan devlet korumasındaki vatandaşlarımıza kendi ailemizin bireyleri gibi davranıyoruz. Onlar bizlere emanet. Bakım merkezi ve yetiştirme yurdunda kalan vatandaşlarımızın bakımını üstlenen bakım elemanlarımıza sürekli hizmet içi eğitimler veriyoruz. Bu konudaki en ufak hatayı kabul etmiyoruz. ‘‘Biz büyük bir aileyiz, kimsenin kaybolmasına izin vermeyiz’’ misyonuyla yola çıkan bakanlığımızın bu misyonuna uygun hareket ediyoruz. Yetiştirme yurtları, çocuk evleri ve bakım merkezimizi sürekli denetleyip, burada kalan çocuk, kadın ve engellilerimizin sorunlarını sürekli dinliyoruz.

Geçtiğimiz günlerde engelli bir vatandaşımızın maruz kaldığı şiddet şehrin gündemine oturmuştu. Çoğu zaman engellilere karşı duyarsız kalıyoruz. Bu noktada haklarını korumak önem az ediyor. Siz kurum olarak engelliler için ne gibi hizmetlerde bulunuyorsunuz?

Şiddetin her türlüsüne karşıyız. Yaşanan bu olayda engellinin şiddet görmesi ise yaşanan durumu daha da vahimleştiriyor. Kurum olarak şiddete maruz kalan Arpat ailesine ziyarette bulunduk. Kurumumuz hukuk birimi bu davaya müdahil oldu. Ayrıca psikolojik olarak olumsuz etkilenen ailemize psikolog desteği sağladık. Kurum psikologumuz belirli periyotlarla mağdur ailenin evine giderek, destek veriyor. İkinci psikologumuzu bu iş için görevlendirdik.

Bakanlık olarak belirlediğimiz ‘‘Biz büyük bir aileyiz kimsenin kaybolmasına izin vermeyiz’’ misyonuyla mağdur vatandaşlarımıza elimizden geleni yapmaya hazırız’Engelli ve Yaşlı Hizmetleri başlığı altında öncelikli hizmetimiz bakıma muhtaç engelli bireyleri, aileden bir bakıcıya engelli bakım ücreti ödenmesi yoluyla, aile ve yakın çevresi içinde bakımının sağlanmasıdır. Engellinin aile ve yakın çevresi içinde bakımının sağlanması mümkün değilse özel ve resmi bakım merkezlerimizde bakım ve koruma hizmeti sunulmaktır. Şu an 264’ü özel bakım kuruluşlarında hizmet alan toplam 337 engelli ve yaşlıya yatılı bakım hizmeti verilmekte olup, 7008 engelli ise evde bakım hizmetinden yararlandırılmaktadır.2016 yılı boyunca verilen Engelli Kimlik Kartı sayısı 95’dir. Erişilebilirlik Mevzuatı çerçevesinde bugüne kadar 625 alan taranmıştır.

Şiddete maruz kalan engelli vatandaşımızın durumu nedir?

Şiddete maruz kalan Muhammet Lütfü Arpat’ın psikolojik desteği devam ediyor. Bunun yanında yasal süreç devam ettiği için kurum avukatımız müdahil olarak davayı takip ediyor.