Beyin Apsesi Nedir?

Beyin Apsesi Nedir

Beyin apsesi nedir?

Bir beyin apsesi, beyinde sızlanmanın yanı sıra organın şişmesi ile sonuçlanan bir bakteri enfeksiyonudur. Bu durum, diğer dokulardaki kafa travması veya enfeksiyonundan dolayı bakterilerin beyin dokusuna girmesinden sonra yaygınlaşır.

Nadiren de olsa beyin apsesi hayatı tehdit eden bulaşıcı bir hastalıktır ve mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmelidir. Herkes bunu yaşayabilir, ancak bu hastalık genellikle hastalığın geçmişi olan kişilerde artar:

  1. HIV / AIDS, kanser ve kronik hastalıklar.

  2. Orta kulak iltihabı ( otitis media ).

  3. sinüzit

  4. Doğuştan gelen kalp hastalığı (PJB), örneğin tetralojik düşme (ToF) .

  5. Menenjit .

Buna ek olarak, beyin apsesi riski, organ nakli, bağışıklık uyarıcı ilaçların orta kullanımı veya kemoterapi gören sonra da şiddetli bir kafa travması veya kafatası kırığı meydana gelen kişiler için oldukça yüksektir.

Beyin apsesi nedenleri

Beyin apsesinin ana nedeni, beyin dokusuna giren bakteri veya mantar enfeksiyonlarının varlığıdır, çünkü bağışıklık sistemi onunla savaşamaz. Aslında vücut, önemli organları korumaya yarayan bir bağışıklık sistemi ile donatılmıştır. Fakat bazı durumlarda mikroplar kan damarlarına girip beyne saldırabilir. Beyin içine giren enfeksiyonlar beyin dokusunda birikir ve pus pıhtıları oluşturur.

Beyindeki apseye neden olabilen bazı hastalıklar şunlardır:

Kalp hastalığı siyanotik. Kalbe neden olan konjenital kalp hastalığı türü, vücuda oksijen tahliye edememekte ve enfeksiyon oluşumunu tetikleyememektedir.

Pulmoner arteriyovenöz fistüller. Akciğer kan damarlarında ortaya çıkan, bakterilere neden olan anormallikler kan içine girer ve beynin içine akar.

Enfeksiyon. Bu koşullar, akciğer (örneğin, enfeksiyonlar, pnömoni ), kalp (örneğin, bir enfeksiyon endokardit ), karın boşluğunda bir enfeksiyon (örneğin, peritonit ), pelvik enfeksiyonlar (örneğin, sistit ) ve deri enfeksiyonları.

Beyin apsesi belirtileri

Bir beyin apsesinin belirtileri genellikle enfeksiyonlardan birkaç hafta sonra veya bazen doğrudan hissedilir. Ortaya çıkabilecek bir kaç belirtiyle karşılaşabilirsiniz:

  1. Mide bulantısı ve kusma.

  2. Yüksek ateş (38 C’nin üstünde).

  3. Titreme tutması

  4. Huzursuzluk veya şaşkınlık hissi gibi davranış değişikliği.

  5. Boyunda sertlik.

  6. Konvülsiyon.

  7. Sansasyonu hissetmek, kasları hareket ettirmek veya konuşmak için yetenek azalır.

  8. Çift görme, bulanıklaştırma veya bulanıklaşma gibi bozuk görme.

Bebeğiniz ya da çocuğunuzda beyin apsesi varsa belirtiler ne olabilir?

  1. Kusma

  2. Kas sertleşmesi

  3. sürekli ağlamak

Beyin apsesi teşhisi

Teşhisin erken evrelerinde doktor, hastanın semptomlarını ve tıbbi öyküsünü analiz ederken fizik muayene yapacaktır. Teşhisi doğrulamak için ayrıca inceleme de yapılacaktır:

Nörolojik muayene kasların hareketi, sinir sistemi ve duyu hareketi içerir.

Kan testi, belirli bir enfeksiyon olup olmadığını kontrol etmek.

Tarama, iltihaplanma veya şişme yerini görmek.

Taramalar, X ışınları, BT taramaları, EEG’ler veya MR’leri içerir.

Lomber ponksiyon. Belirli bakterilerin olup olmadığını kontrol etmek için omurilikten alınan beyin omurilik sıvısının örneklenmesi. Hastanın şiddetli beyin şişmesi varsa bu yapılamaz, çünkü beyindeki baskıyı daha da zorlaştırabilir.

Gelişmiş test sonuçları enfeksiyonun sebebini ve kaynağını belirleyemezse, doktorunuz bir biyopsi önerebilir.

Beyin apsesi tedavisi

Beyin apsesi acildir ve derhal ele alınması gerekir. Tedavi genellikle hastanede stabil bir evreye girene kadar antibiyotik veya antifungal ilaçların uygulanmasıyla yapılır. Bazen, diüretik ilaçlar da reçete edilebilir. Ancak, hastanın durumu yeterince kötü ise, doktor ameliyat önerebilir.

İlaçla tedavi edilen bir beyin apsesinin kriterleri şunlardır:

-Apse boyutu 2 cm’den küçükse

-Abseler bir noktadaysa

-Apse beynin en derin kısmında yatarsa

-Hastalarda menenjit varsa

-Hidrosefali meydana gelirse

Hastanın 2 cm’den büyük bir absesi varsa, beynin içinde patlama riski var ya da içinde bir gaz birikmesi riski varsa, normal doktorlar ameliyatla onu yükseltmeyi önerebilir. Sık kullanılan eylemler, yani basit aspirasyon ve kraniyotomi olmak üzere 2 tipidir.

Basit bir aspirasyon, kafatasında küçük bir delik açarak (veya çapak deliği olarak adlandırılır ) , böylece sızlanmanın ortadan kaldırılmasıyla yapılır. Bu genellikle apsenin noktasını belirlemek için bir CT tarama aleti yardımıyla yapılır. Bu işlem yaklaşık 1 saatlik bir zaman alır.

İlaç veya basit aspirasyon önlemleri yardımcı olmazsa, kraniyotomi eylemi yapılacaktır. Bu işlemde, doktor kafa derisi üzerinde az miktarda saç keser ve kafatası kemiğinin ( kapakçık ) küçük bir kısmını kaldırarak beyne erişimi sağlar. Daha sonra, pus temizlendikten sonra apse tamamıyla çıkarılır ve eylem tamamlandığında kemik flebi orijinal konumuna geri getirilir. BT taramaları aynı zamanda doktorların apsenin yerini değiştirmesine yardımcı olmak için kullanılır. Bu işlem yaklaşık 3 saat daha uzun sürecektir. Bu ameliyattan sonra hastanın 6-12 hafta dinlendirmesi gerekir.

Futbol oynamak veya boks yapmak gibi ameliyattan sonra kafatası kemiklerinde zararlı olarak düşünülen aktivitelerden kaçınılması önerilir. Hastalar, ani nöbetlerin oluşmasını öngörmek için doktor izin verinceye kadar araba kullanamazlar.

Beyin apsesini önlemek

Bir beyin apsesinin belirli bir hastalıktan tetiklendiğinden, bu durumu mümkün olduğunca erken önlemek için düzenli olarak kontrol edilmesi önerilir.

Kalp anormalliklerinden mustarip olanlar için, doktorlar genellikle enfeksiyonun beyne yayılma riskini önleyecektir. diş tedavisi veya diğer önlemleri almadan önce bir kaç antibiyotik vereceklerdir. Bir beyin absesi tedavisi sırasında herhangi bir tıbbi müdahale öncesi mutlaka doktorunuza bildirmeniz önerilir.