Bakteri Filtresi Nedir?

image

Solunum nefes ile oksijen alışverişidir. Solunumun normal yolla yapılamaması durumunda bir tıbbi cihaza ihtiyaç duyulur. Mekanik ventilatör denilen bu cihaz invaziv ve non-invaziv şekilde kullanılabilmektedir.

Invaziv denilen kullanım şekli trakeostomi açılmış hastalarda olur. Hastanın soluk borusundan bir kesi açılarak solunum işleminin devam ettirilmesi işlemidir. Bir solunum devresi yardımıyla cihazla hasta birbirine bağlanır ve solunum artık trakeden devam eder.

Normal solunumda bakteriler burun ve ağızdan geçerken filtrelenir. Alınan oksijendeki bakteriler üst solunum yolundan geçerek vücut tarafından sümük ve balgam şeklinde dışarıya atılır. Solunumun cihazla yapıldığı durumda yani cihazın invaziv kullanıldığı durumda üst solunum yolu işlem yapamaz. Filtre edilmezse, hava direkt olarak akciğere gider. Bu sebeple hastada sık sık enfeksiyon görülebilir. Virüs ve bakterileri filtrelemek için bakteri filtresine ihtiyaç duyulur.

Bakteri filtreleri birçok hastada kullanılabilir. Genellikle trakeostomi hastalarda kullanılan bu filtrenin yenidoğan, pediatrik ve yetişkin hastalar için farklı çeşitleri de mevcuttur. Aslında bakteri filtreleri trakeostomili hastalar için hayati bir üründür. Çünkü enfeksiyon riski hastada hayati sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle kullanımı bir bakıma zorunlu olan bir üründür. Ayrıca bakteri filtreleri sadece filtreleme yapmaz, solunum yolları için gerekli nem miktarını da oluşturur.

Sadece mekanik ventilatör cihazı ile kullanılmayan bakteri filtreleri, oksijen konsantratörü ve bazen de tek başına kullanılabilirler. Hastanın ihtiyacına göre değişen bir durumdur. Solunum cihazlarındaki bakteri filtreleri zamanla tozdan tıkanabilir. Bu da hava geçişinin kapanmasına neden olabilir. Bu yüzden tıkanma durumunun kontrol edilmesi gerekir.

Bakteri filtreleri solunum cihazının hortum çıkışında da kullanılabilir.

HME Filtre

Hme filtreler hem bakteri tutucudur hem de nemlendiricidir. Hme filtre kullanımında cihaz için ekstra bir nemlendiriciye ihtiyaç duyulmaz. Hastanın boğazını kurutmadan nemlenmesini sağlar. Nefes verirken filtre ısınır, nefes alırken de ısınmış hava hastaya ulaşır. Bu şekilde nefes ısıtılmış olur ve akciğere giden hava, solunum yollarına zarar vermez.