Bakan Yardımcısı Muhammet Güven Görüşmesi 2018/197 04.10.2018

Sayı: 2018/197
Tarih: 04.10.2018

Sayın Dernek Yöneticileri,

Dün akşam Sağlık Bakan Yardımcımız Prof. Dr. Muhammet Güven ile görüşme yapıldı. Görüşme temelde tek maddeden oluştu; “ÖDEMELER”.

• Kendisine sektörün içinde bulunduğu mali krizden, kapanan firmalardan, eğer nakit akışı sağlanmazsa yılbaşına kadar birçok firmanın kapanacağından bahsedildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı + Çalışma Bakanlığı + Sağlık Bakanlığı + Üniversiteler + Hastaneler + Sektör’ün bir araya gelerek soruna çözüm araması gerektiğini ilettik. Çünkü kiminle görüşsek “sorun bizden kaynaklanmıyor, diğer bakanlığın yaptığı işlemlerden dolayı böyle oluyor” deniliyor. Bu durumdan yorulduğumuzu herkesin şapkalarını çıkartarak ortadaki sorunu çözmek için çabalamak adına bir araya gelmesi gerektiğini ilettik. Bakan Bey duruma sıcak baktı. Hatta Maliye + Çalışma + Sağlık Bakanlıkları ile Sektörün RUTİN olarak bir araya gelmesi gerektiğini belirtti. Haftasonu Kızılcahamamda gerçekleşecek istişare toplantısında tüm tarafları göreceğini dile getiren Sayın Güven, hepsiyle konuşacağını bize ödemeler konusunda müjdeli haber vermeye çalışacağını söyledi.

• Sözleşmede yer almamasına rağmen sonuçlanan ihalelerde %20 iş artışı ile ilgili 2-3 hafta önce tüm hastanelerin bunu yapmamaları konusunda uyarıldığını ancak yapan hastaneler halen varsa kendilerine ivedilikle ulaştırılmasını söyledi.%20 artış talebine devam eden hastaneler halen varsa lütfen isimlerini 5 EKİM CUMA GÜNÜ SAAT 16:00’YA KADAR [email protected] adresimize ulaştırın…

• Hastanelerin alım yaparken MKYS’ye baktığını ama oradaki fiyatların güncel olmadığını (özellikle de döviz artışının yansımadığını) söyledik. Bunun da alımlar sırasında firmalara sıkıntı yarattığını belirttik. Bakan
bey güncellenme talebimizi olumlu karşıladı.

• Firmaların teminat mektuplarının yapılmasının, cezai işlem uygulanmasının ve ihale yasaklısı olmalarının önüne geçilmesi gerektiğini, aksi durumda (para gelse bile)tedarikte sorunlar yaşanabileceğini sözlerimize ekledik.

• Sektör olarak en büyük sorunumuzun önümüzü görememek olduğunu belirterek Sağlık Bakanlığından, başka sektörlerde olduğu gibi kısa-orta-uzun vadeli planlar yapılmasını talep ettik.

• Sermayemizi ayarlamak, yatırım hedeflerimizi belirlemek için sağlıklı bütçe yapabilmek adına buna ihtiyacımız olduğunu vurguladık.

• Son olarak da SUT fiyatlarının ilaçtaki gibi dinamik olmasını, enflasyon-döviz kuru vb. parametrelere göre değişim göstermesi gerektiğini ilettik.

Saygılarımla

Ali Hikmet FIRAT
Genel Sekreter

Belge: Sağlık BakanıYardımcısı Muhammet Güven Bilgi Yazısı_REV015.pdf (248 KB)