Aşırı Kilo Hangi Kronik Hastalıklara Neden Olabilir?

Bildiğimiz üzere aşırı kilo; gerek kadınlar olsun, gerek erkekler olsun, büyük küçük demeden herkesin sağlığını tehlikeye sokan faktörlerden birisidir. Çünkü aşırı kilo neredeyse vücutta bozmadığı organ yoktur ve insan sağlığını her açıdan bir hayli tehdit etmektedir. İşte size aşırı kilodan doğabilecek kronik hastalıklar:

  1. Erkeklerde 20, kadınlarda ise 18 yaşından sonra aşırı kilo alınması durumunda halk arasında bilinen şeker hastalığı tıpta ise diyabet olarak bilinen hastalığa neden olmaktadır.

  2. Aşırı kilo alımı ile hipertansiyon arasında bozulmayan kuvvetli bir ilişki olduğundan dolayı, aşırı kilo alan kişilerde aniden hipertansiyon hastalığı oluşmaktadır. Ülkemizde aşırı kilosu olanların %60 ‘ı hipertansiyon hastasıdır.

  3. Bunun dışında aşırı kilo alımında kalp ve damar yağlanmalarından dolayı kalp ve damar hastalıkları meydana gelmektedir. Kalp ve damar hastalıklarından dolayı ölen şişman kişilerin sayısı zayıf kişilere göre yaklaşık 4 kat daha fazladır.

  4. Safra kesesinde taş, iltihap gibi durumlarda aşırı kilodan dolayı meydana gelmektedir. Safra kesesi taşı şişman olan kişilerde, zayıf olan kişilere göre yaklaşık 3 kat daha fazladır.

  5. Karaciğerde yağlanma, reflü özofajit denilen mide asidinin yemek borusuna kadar kaçması gibi rahatsızlıklar sık sık meydana gelir.

  6. Uykuda nefes durması ve nefes almada zorlanma aşırı kilolardan kaynaklanan rahatsızlıklardır. Bunların nedeni ise üst solunum yollarının tıkanması nedeniyle nefes kesilir ya da nefes almakta zorluk çekilir. Bu durumda hastanın gece uyumasına engel olur.

  7. Astım ve solunum enfeksiyonları da kiloluların sağlığını tehdit eden unsurlar arasında yer almaktadır.

  8. Aşırı kilo erkekler de kalın bağırsak kanseri, rektum kanseri ve prostat kanseri gibi kanser hastalıkları görülürken, kadınlarda ise meme kanseri, rahim kanseri ve safra kesesi kanseri görülmektedir.

  9. Kadınlarda aşırı kilodan doğabilecek hastalıklardan bir diğeri ise regl düzensizlikleri ve yumurtlamada bozukluklardır. Bu sorunları olan kadınların anne olma şansı da git gide azalır.

  10. Erkeklerin testosteron düzeyinde azalma ve cinsel birleşmede isteksizlikler meydana gelir.

  11. Bazı şişman kişilerde sosyal yaşamdan uzaklaşma, aşağılık duygusu ve özgüvende azalma, sıkıntı, depresyon, anksiyete gibi bazı psikolojik hastalıklar meydana gelmektedir.

  12. Ayrıca aşırı kilodan dolayı ciltte bakteri ve mantarların sebep olduğu iltihap ve çatlamalar görülmektedir. Selülit ve kıl kökü iltihabı da aşırı kilolu olan kişilerde sık görülen cilt hastalıklarıdır.

  13. Diz ve kalçalarda kireçlenme, bel ağrısı, gut gibi rahatsızlıklarda görülür. Ayrıca şeker hastalığı ve yüksek tansiyondan dolayı felç geçirme riski de oldukça yüksektir.

  14. Bacak toplardamarda kan birikmesi ödem ve varis gibi sorunlar meydana gelir. Ayrıca aşırı kilosu olanların ameliyatları da daha tehlikeli ve risklidir.

Şişmanlığı tetikleyen birçok neden bulunur, bunların başında hareketsizlik ve vücudun yakabileceğinden fazla kalori tüketmek gelir. Bir de bunlara genetik yatkınlık, insülin direnci, hipoglisemi, stres, hormonal bozukluklar ekleniyorsa, yağ dokusu artarak şişmanlık sorunu ortaya çıkıyor. Genetik yatkınlığı olan kişiler yaşam tarzlarına dikkat etmedikleri sürece şişmanlayacakdır. Çocukluk çağı obezitesinin artmasıyla birlikte şişman çocukları gelecekte bekleyen tehlikeler de; diyabet, kalp ve koroner damar hastalıkları, erken yaşta hipertansiyon ve kanser riskinin de yükseltir.

Obzezitenin en önemli nedeni, yanlış beslenme ve hareketsizliktir. Yanlış beslenme artık hayatımızın bir parçası oldu resmen. Çok fazla işlenmiş gıda ve şeker tüketiyoruz. Yediğimiz her gıda aşırı karbonhidrat bulunmaktadır. Maalesef ki fastfoodlar tencerede yapılan yemeklerin önüne geçmiştir. Hareketsiz kalmak artık günümüzün problemi haline gelmiştir. Bu yüzden öncelikle yaşam tarzımızı değiştirmeliyiz.