Asansör ve Yükseklik Fobisi

Merhaba, nadir olarak görülen piskolojik bir durumu ele alacağız bugün.

Bazı insanlar da asansör korkusu bulunuyor. Medikal Bulut olarak bu korkuyu sizlere tarif etmeye, çözüm yollarını sunmaya çalışacağız. Birbirine çok yakın bir durum olan yükseklik korkusunada değinmeden geçmeyeceğiz tabiki. Öncelikle bu durumdaki hastalara acil şifalar dileyerek, herkes için faydalı bir konu olmasını temenni ederim.

Asansör korkusu nedir?

Asansör korkusu olan kişiler: asansörün kare ve küçük yapısı içinde korku, panik ve nefes darlığı çekerler. Her an asansör kilitlenecek, içinden çıkamayacaklar, kimse onları fark edemeyecek zannederler. Bunun olma ihtimalini çok ama çok yüksek derecede görürler. Asansöre binmek yerine yüksek katları dahi merdiven çıkarak katetmeyi tercih ederler. Gerçekten katlanması zor, tahammül edilemez bir hal, asansör korkusu.

Asansör korkusuna neden olan durumlar nelerdir?

Benzer pislplojik durumlarda olduğu gibi bu durumda da ilk olarak çocukluk dönemi incelenir. Küçük yaşta yaşanmış bir asansör vakası var ise onun yan etkisi oluyor çoğu zaman. Bunun yanı sıra asansör vakası yaşanmış bir film izlemek, asansör vakaları hakkında kötü hikayeler dinlemek gibi faaliyetlerde kişide asansör korkusu oluşturabiliyor. Evhamlı bir ailede büyümek olsun, tanıdıklarınımızın böyle vakalar yaşamış olmaları olsun bunlar hep asansör korkusuna sebep olacak faktörlerdir.

Asansör korkusu nasıl geçer ?

Bu sorunun tedavi sürecinde ilk olarak, hipnoterapi yöntemi ile kişinin çocukluğuna inilir. Çocukluk döneminde yaşanmış herhangi bir asansör sorunu incelenir, anlam yüklenir ve çözülmeye çalışılır. Herhangi bir vaka yaşanmamışsa ve buna rağmen kişi asansör korkusu içerisindeyse, telkinler ile tedavi edilmeye çalışılır.

Yükseklik korkusu da asansör korkusuna benzer bir durum olduğu için onuda konumuza dahil etmek isteriz.

Yükseklik korkusu nedir?

Kişinin yüksek yerlerden yere doğru baktığında, denge bozukluğu, baş dönmesi gibi sorunlara yol açan bir fobi türüdür. Yaşam standartını çok aşşağıya çeker. Seviyesi eşit olmasada bir çok insanda bu fobi vardır. Nedenleri ve çözümleri hakkında bir çok söylenti vardır. Medikal Bulut olarak sizlere sunmak isteriz.

Yükseklik korkusuna neden olan unsurlar nelerdir?

İlk olarak geçmişde yüksekten yere düşmüş insanlarda görülür. Aslında normal olan bir yüksekliğe aşırı tepki göstermek. Korkmak, panik olmak veya aşırı heyecanlanmak vs bu korkuya neden olur. Fakat tıp gözüyle bakmış bir kaç insan “Yeni doğmuş bir bebeği bile, yüksek bir yere kaldırınca ağlamaya başladığını gözlemlemiştir.” yani geçmişte bir sorun olmasa bile bu sorunu yaşayan bir çok insan vardır malesef.

Yükseklik korkusu nasıl aşılır?

“Sorun neredeyse çözümde oradadır.” felsefesi bu hastalık için idealdir. Korkulan yükseklikten kaçmak yerine, yavaş yavaş bu sorunla yüzleşmek, kademe kademe üstesinden gelmek gerekir. Genel anlam da bu yöntemle çözüme ulaşmış çok insan vardır. Fakat bu cesareti kendinde bulamayan insanlar, korkusu aşırı bir seviyeye ulaşmış insanlar, tedaviyi bir uzman eşliğinde yapmalı.

Aslında hipnoterapi ile fobilerden kurtulmak mümkün. Hipnoterapi, hipnoz yöntemi ile tedavi anlamına gelir. Kökeni hipnoza dayanır. Birçok problemde hipnoterapi normal terapilere göre daha etkili ve faydalıdır.

Aslında bizlere basit bir konu gibi gelse de bunu fobi olarak yaşayan kişiler için zor bir durumdur. Ama fobiler neticede bir hastalık olarak görülmemelidir bence. Doğru yardım ile bu fobilerden kurtulmak mümkündür. Korkularının üstüne gitme mantığını her zaman gereksiz ve aslında tehlikeli buldum. Asansör fobisi olan bir insanı asansörde tek başına bırakarak bu korkuyu yeneceğini düşünmek yanlış bir harekettir. Aksine kişiyi daha fazla korkutarak, nabzını yükselterek daha kötü sonuçlar doğmasına neden olunabilir. Bir psikiyatri yardımıyla kolayca yenilecek korkular bu şekilde bilinçsizce daha da artırılır.