Alzheimer Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Anim_Alzheimers-5a8da40a642dca00367371d1

Bunamanın en çok görülen şekli Alzheimer hastalığıdır. Alzheimer genellikle 50’li yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Yazı yazamama, kendini ifade edememe, okuyamama, hafıza bozuklukları gibi çeşitli işlev bozuklukları ile başlamaktadır. Birkaç yıl içerisinde tüm akıl işlevlerinde gerileme ve çeşitli ruhsal bozukluklar ortaya çıkar. Hastanın bu çeşit bozuklukların farkında olması moralini bozarak umutsuzluğu kapılmasına neden olur. Alzheimer hastalığının yaşlılık öncesi ve yaşlılıkta olmak üzere iki farklı şekil vardır. Yaşlılık öncesi başlayan şeklinde 60 yaş öncesinde başlamaktadır ve hızlı bir şekilde ilerler. Yaşlılıkta görülen şeklinde ise çok yavaş bir şekilde başlar ve geç ilerler.

Nedenleri

Alzheimer hastalığı ile alakalı pek çok teori ortaya atılmıştır. Ancak bu teorilerden hiçbir tanesi henüz kesinlik kazanmamıştır. Yapılan araştırmalarda pek çok muhtemel neden belirlenmiştir. Bu nedenler arasında genetik etkenler de bulunmaktadır. Bir ailede birden çok kişide hastalığa rastlanmış olması tamamen olmasa bile kalıtsal faktörlere bağlanabileceğini göstermektedir. 45 yaş sonrasında doğum yapmak, doğan çocuk için Alzheimer hastalığının nedenlerinden bir tanesi olarak gösterilebilir. Beyin iltihabı hastalığında da benzer bozukluklar görülmektedir. Bu durum Alzheimer’ın enfeksiyona da bağlı olabileceği fikrini ortaya çıkarmıştır. Hastalık ile ilgili çok fazla tartışılmakta olan diğer bir konu ise ağır kafa travması geçirmiş olan kişilerin hastalığa yakalanma riskinin sağlıklı insanlardan çok daha fazla olmasıdır. Özellikle boksörler gibi kafa darbesi alanların beyinde bozukluklar oluşma tehlikesi yüksektir. Kesin bir bulgu olmasa da psikososyal etkenlerin de hastalık üzerinde etkili olduğu düşünülmektedir.

Belirtileri

Alzheimer hastalığı başlangıç olarak bunama ile benzerlik göstermektedir. Hastalık sinsi bir şekilde başlar ve ağır ancak devamlı olarak ilerler. Hastalığın başlangıç belirtilerinin çok net olmaması nedeniyle ilk evreleri tespit edebilmek zor olmaktadır. İlk belirtiler arasında unutkanlık, depresyon, kendini ifade edememe ve tahammülsüzlük yer alıyor. Hafıza kayıpları ve özellikle yakın geçmişi hatırlayamam çok belirgin şekilde görülmektedir. Hastanın mekan ve zaman kavramları ortadan kaybolur. Konuşmada yaşanan bozukluklar belirgin hale gelir. Hiçbir şeyin önemsenmemesi ya da saldırganlık gibi davranışlar oluşur. Günlük işlerin büyük bir bölümü yapılamaz hale gelir.