ALS'de Ağrı

aid4629002-v4-728px-Diagnose-ALS-(Amyotrophic-Lateral-Sclerosis)-Step-8-Version-2

ALS de genellikle cilt altı yağ dokusu azalması, kas dokusu azalması nedeniyle yüzeye yakın sinir lifleri basıya hassas duruma gelir. Ayrıca kemikleri saran kas hacminin azalması sonucunda kemik yüzeyi de basıya hassas duruma gelir. Genel olarak ALS de ağrının oluşma nedeni bunlardır. Tedavisinde hastanın yatış pozisyonunu belli aralıklarla değiştirmek, havalı yatak, jel destek yastıkları kullanmak faydalıdır.

Kas spazmı: Daha çok üst motor nöron ağırlıklı tutulumu olan hastalarda olur. Spazm çözücü ilaçlar ve magnezyum gibi mineraller kullanılır. Bu ilaçlar doktor reçetesi olmadan satılmaz!

Eklem ağrısı: Hareketsizliğe bağlı olarak özellikle eklem kapsülünde meydana gelen değişiklikler sonucunda omuz (frozen shoulder), diz, kalça eklemlerinde ağrılar olur. Pasif fizik tedavi ve ağrı kesiciler kullanılabilir. İleri derecede hareket kısıtlılığı oluşursa tedavisi daha zor olur. Fizik tedavi uzmanı, gerekirse enjeksiyon ve yoğun fizik tedavi yöntemi uygulayabilir.

Bası / yatak ağrısı: Özellikle yatağa temas eden vücut bölgelerinde, kuyruk sokumu, kalça, kürek kemikleri gibi yerlerde ağrılar olur. Yara açılmasının erken habercisidir. Havalı yatak, 2 saatte bir pozisyon değiştirme, masaj gibi koruyucu önlem alınmalıdır. Ağrı kesiciler kullanılabilir fakat yara oluştuktan sonra ağrı kesiciler etkili olmaz. Ağrı kesici özelliği olan yara bakım ürünleri kullanılabilir.

Nöropatik ağrı: ALS hastalarında nedeni belli olmayan ağrılar da olabilir. antidepresan anti-epileptik ilaçlar yaşam kalitesini yükseltmek için yardımcı olabilir. Bu ilaçlar da doktor reçetesi ile satılır.

Çok ağrılı durumlarda anestezi uzmandan destek alınabilir.