Alerji Çeşitleri Nelerdir? Reaksiyonları Nasıl Olur?

Merhaba arkadaşlar. Geçenler de aleriji nedir? konusu üzerine bir makale hazırladım. Alerjinin ne olduğuna değindiğimiz için şimdi de biraz alerji çeşitlerinden bahsetmek isterim. Alerji çeşitleri nelerdir? Hangi alerji çeşitleri ne gibi sorunlar açar? Tüm bu sorulara cevap olarak hazırlanan makalemizin herkes için faydalı olmasını dilerim.

Alerjiler, belirli alerjenik tetikleyicilerle temas nedeniyle ortaya çıkar. Bu maddeye alerjen denir. Temas meydana geldiğinde, alerji reaksiyonu ortaya çıkacaktır. Çünkü bağışıklık sistemi, madde zararlı olmasa bile, vücuda zarar verebilen alerjen maddeleri göz önünde bulundurur. Reaksiyonları da ona göre gösterir.

Bilmemiz Gereken Alerji Çeşitleri Nelerdir?

Bir çok kişi bir çok şeye karşı alerji duyabilir. Bazı durumlar da farkedilmeyen ve sürekli üstüne gidilen alerjenler olabilir. Alerji çeşitleri şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Gıda Alerjileri

Gıda alerjisi , alerjiyi tetikleyen bazı gıdalardan sonra bağışıklık sisteminin bir reaksiyonudur. Cilt ve ağız kaşıntısı şeklinde alerjik reaksiyonlar, dudaklar ve yüz şişmesi, baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma, nefes almayı zorlaştırır.

Bu durum, alerjiyi tetikleyen belirli yiyecekleri yedikten sonra ortaya çıkar. Genellikle alerjiye neden olan yiyecekler,şu şekildedir: yumurta, süt , fındık , balık, kabuklu deniz ürünleri, buğday ve fasulye.

  • Cilt Alerjileri

Deri alerjileri, alerjiyi tetikleyen alerjen maddeler deri ile temas ettiğinde ortaya çıkar. Kızarık deri, kızarıklık, kaşıntı, şişlik gibi alerjik reaksiyonlar genellikle madde ile fiziksel temastan sonra ortaya çıkar. Cilt alerjilerini tetikleyebilen alerjenler, polen, nikel metali, cilde uygulanan krem, bazı bitkiler, lateks, güzellik ürünlerine veya belirli maddeleri içeren temizlik ürünlerine kadar çok çeşitli ürünlerin kullanımı sonrası kendini gösterebilir.

  • Toz Alerjileri

Toz, alerjiye neden olabilecek bir maddedir. Toza ek olarak, toz alerjik reaksiyonlar akarlar veya bitler, evcil hayvan gübresi, ölmüş hamamböceği karkasları ve spor yaparken tekrar edilen egzersizler neden olabilir. Toz alerjisi olan bir kişi, alerjiyi tetikleyen maddelere maruz kaldıktan sonra, genellikle göz sulanması, göz kızarması, kaşıntı, hapşırma, kaşıntılı ve tıkalı burun gibi reaksiyonlar yaşayacaktır. Toz alerjisinin üstesinden gelmek için, çevreyi iyi bir şekilde temiz tutmamız gerekmektedir. Evi temizlerken maske kullanımı da toz alerjilerine karşı bir güvenlik duvarı olabilir.

  • İlaç Alerjileri

İlaç alerjisi , bağışıklık sisteminin tüketilen ilaçlara aşırı tepki vermesidir. Tüketilen ilaçlar vücut tarafından tehlikeli bir şey olarak kabul edilir. Penisilin gibi antibiyotik ilaçları, aspirin gibi ağrı kesiciler, kanseri tedavi etmek için kemoterapi ilaçları ve otoimmün hastalıkları tedavi etmek için kullanılan ilaçlar dahil olmak üzere alerjiyi tetikleyebilen birçok ilaç türü vardır . Eğer ilacı aldıktan sonra deride kızarıklık, kaşıntı, ateş, şişme, hırıltılı solunum, sulu gözler ve nefes darlığı gibi alerjik reaksiyonlar hissederseniz hemen doktora başvurmalısınız.

Alerji Dip Notları

Alerjik tedavinin ilk yöntemi, alerjilerin ana nedenini tanımlamak ve alerjinin tetikleyici faktörlerinden uzak durmaktır. Rahatsız edici bir şikayeti tedavi etmek için kaşıntıyı hafifletmek için antihistaminikler verilebilir. Şiddetli alerji durumuna maruz kalınması halinde doktorunuz tedavi sürecinde kullandığınız ilacı değiştirecektir.

Yukarıdaki çeşitli alerjilerden, ortaya çıkan alerjik reaksiyonlar her bir kişide farklı şekilde olacaktır. Genel olarak alerjik reaksiyonlar yaşamı tehlikeye atmasa da, yaşam kalitesini oldukça düşüren sağlık sorunlarıdır. Nadir olsa da, anafilaktik reaksiyonlar ihtiyatlı olmalı, çünkü hemen tedavi edilmezse yaşamı tehdit edici bir hale gelme ihtimali de taşımaktadır. . Bu durum solunum güçlüğü, nabız zayıflaması, kalp atışı ve soluk artışı gibi hissedilebilmektedir.

Alerji çeşitleri nelerdir? Alerji çeşitlerine bağlı reaksiyonlar nelerdir? Araştırmalar sonucu elde ettiğim bilgilerle bu sorunun cevabını vermeye çalıştım. Umarım herkes için faydalı bir konu olmuştu.

Sağlıklı Günler.